HDZ: novi zakoni zatvorit će turističke urede u mnogim lokalnim sredinama

Zagreb, 15.07.2015 - Tiskovna konferencija Kluba zastupnika Hrvatske demokratske zajednice na temu: "Udar na turizam i turistièke zajednice". Na slici Franjo Luciæ, Jasen Mesiæ i Tomislav Klariæ. foto HINA/ Denis CERIÆ /dc

Saborski zastupnici HDZ-a tvrde da će paket predloženih turističkih zakona, o kojima je početkom srpnja provedena javna rasprava, u potpunosti centralizirati sredstva turističkih zajednica što će rezultirati zatvaranjem ureda u mnogim mjestima i onemogućiti razvoj turizma u lokalnim zajednicama, posebno u ruralnim krajevima.

Jasen Mesić (HDZ) je na konferenciji za novinare u Saboru kazao kako je Vlada predloženim zakonima o turističkoj zajednici te o boravišnoj pristojbi naumila sredstva lokalnih turističkih zajednica prebaciti u fond Hrvatske turističke zajednice. “Tim će novcem praktički raspolagati ministar, putem pravilnika koji će sam donijeti. Riječ je o centralizaciji turističkog poslovanja i reformi koja nije usklađena sa Strategijom razvoja turizma koju je donio Sabor”, ustvrdio je Mesić.

Uvjeren je da će na taj način lokalna samouprava ostati bez mogućnosti utjecaja na razvoj turizma u svojim zajednicama, a smatra da je sustavu turističkih zajednica nužna nadogradnja, ali u dijelu koji se odnosi na marketing u središnjem uredu Hrvatske turističke zajednice.

Upozorio je da su se o predloženim zakonima negativno očitovali Hrvatska gospodarska komora, Zajednica županija i Udruga poslodavaca u hotelijerstvu. “Nejasno je zašto se sada guraju ti zakoni, i to u prilično ubrzanoj proceduri”, rekao je Mesić.

Njegov stranački kolega Franjo Lucić predložene je zakone ocijenio katastrofalnima, ustvrdivši da će samo na području Požeško-slavonske županije bez posla ostati 11 zaposlenih u turističkim uredima.

“Ovo će dovesti do velikih problema u kontinentalnoj Hrvatskoj, posebno u ruralnim područjima, kojima će se ukinuti i ono malo siromašnih prihoda”, rekao je Lucić, koji tvrdi i da Vlada favorizira Istru, čiji su prihodi, kaže, i po nekoliko puta veći od prihoda ostalih županija.

Predloženim zakonima ogorčen je i Tomislav Klarić, koji podsjeća da je riječ o “samo jednoj u nizu odluka kojima je Vlada osiromašila lokalne proračune”.

Podsjetio je da su prihodi lokalnih zajednica umanjeni kroz ukidanje statusa brdsko-planinskog područja gradovima i općinama u Gorskom kotaru te smanjenjem poreza na dohodak, koji je prihod lokalne samouprave. “Ovo je još jedan udar na lokalne zajednice koje žele razvijati turizam na svom području”, uvjeren je Klarić.

U HDZ-u kažu kako nemaju točan izračun koliko će novi zakoni oštetiti lokalne zajednice, no Mesić je kazao kako bi se proračun za turističku promidžbu središnjeg ureda HTZ-a po nekim procjenama mogao povećati za 30 milijuna kuna, iako im je lani ostalo neutrošenih 80 milijuna kuna za marketing.

Po HDZ-ovim procjenama, novi bi zakoni mogli značiti zatvaranje 20 turističkih ureda samo u Primorsko-goranskoj županiji, što bi značilo 40 radnih mjesta manje. Upozoravaju da bi u Ličko-senjskoj županiji mogao “preživjeti” samo turistički ured u Novalji, a da bi bez ureda mogle ostati čak i Plitvice.

Turistička zajednica Grada Splita smanjenjem i preraspodjelom članarine izgubila bi između 1,5 i 2 milijuna kuna, a ona u Gradu Zagrebu izgubila bi čak 40 milijuna kuna za promociju, procjenjuju u HDZ-u.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/h
Photo: fah