Izigravanje zakona i Ustava Noe Kraljevića: Je li Evangelička crkva zloupotrijebila pravne odnose s RH?

Foto: fah, Thinkstock. montaža Narod.hr

Kao što smo već pisali, transrodni/homoseksualni par Noah i Ivona Kraljević, koji je u fokusu javnosti zbog afere Zambija gdje su osumnjičeni za trgovinu djecom, ozakonio je svoju vezu. Kraljević i njegova partnerica sklopili su brak u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Zagrebu krajem 2019. godine, kako je Narod.hr ekskluzivno doznao. Prema dostupnim podacima Evangeličkoj crkvi pripada oko 3600 vjernika. Odnosno 0.09 posto vjernika  u Hrvatskoj. Je li ova mala crkva zloupotrijebila činjenicu da Hrvatska svim vjerskim zajednicama s kojima ima pravne odnose omogućuje da se pred njihovim službenicima može sklopiti brak?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

> Protestantske crkve se ogradile od vjerskog ‘vjenčanja’ dvije biološke žene – Noah i Ivone Kraljević

U Evangeličkoj Luternskoj crkvi “vjenčani” transrodni par Kraljević i Kugler

Pri tome treba istaknuti da je ovakvu pravnu situaciju prva i,koliko je poznato, jedina iskoristila upravo Evangelička crkva. I to već u dva navrata. Naime, prema evidenciji vjerskih zajednica, u Hrvatskoj uz Rimokatoličku Crkvu djeluju i imaju pravne odnose s RH, Kršćanska adventistička crkva, Baptistička crkva, Pentekostna crkva, Baha’i zajednica, Jehovini svjedoci, Protestantska reformirana kršćanska crkva, Pravoslavna crkva (Srpska, makedonska, bugarska, crnogorska), Hinduistička vjerska zajednica, Budistička zajednica, Scijentološka crkva u Hrvatskoj, Islamska zajednica, Židovska zajednica i Evangelička crkva. Sve ove vjerske zajednice financirane su iz proračuna RH i imaju ista prava kao i Katolička Crkva.

Uz transrodni par Kraljević, koji se trenutačno nalazi u pritvoru u Zambiji zbog sumnje na trgovinu ljudima, u Evangeličkoj luteranskoj crkvi u Slavonskom Brodu vjenčana je trans pastorica Saša Kugler. Odnosno pastor, Saša Sabolić koji je napravio tzv. “operaciju promjene spola”. Dakle, Evangelička crkva je do sada vjenčala dvije biološke žene i dva biološka muškarca, unatoč tome što je preduvjet za valjanost braka zajednica između dviju osoba različitog spola. Ostaje samo pitanje je li Evangelička crkva o pitanju vjenčanja transrodnih/homoseksualnih parova nadležno tijelo tražila dopuštenje/savjet?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Noah Kraljević preko svoje udruge sudjelovala u izradi Pravilnika za utvrđivanje uvjeta za promjenu spola

Prema obiteljskom zakonu brak je zakonom uređena životna zajednica žene i muškarca, a sklapa se suglasnom izjavom pred matičarom ili službenikom vjerske zajednice,

Par Kraljević odnosno pretpostavke za sklapanje braka

Pretpostavke za sklapanje braka zakonom su određeni uvjeti koji moraju biti ispunjeni da bi sklopljeni brak imao pravne učinke i da bi bio valjan. To su:
– da su nevjesta i ženik osobe različitog spola,
– da su nevjesta i ženik izjavili svoj pristanak za sklapanje braka,
– da je brak u građanskom obliku sklopljen pred matičarem odnosno da je brak u vjerskom obliku sklopljen pred službenikom vjerske zajednice koja s Republikom Hrvatskom o tome ima uređene pravne odnose.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Brak ne mogu sklopiti osobe koje su već u braku. Ili u životnom partnerstvu osoba istog spola koje je registrirano sukladno posebnom propisu.

> Starešina: Srećom, postoji Zambija. Da rasvijetli trulež hrvatskih institucija
> Afera Zambija: Osmero Hrvata optuženo za pokušaj trgovanja djecom
>Kako je akterica afere Zambija izigrala zakone: ‘Transrodna’ osoba ne smije posvojiti dijete niti u Hrvatskoj niti u Kongu

Prije sklapanja braka u vjerskom obliku dužni ste od matičara nadležnog za mjesto u kojem se brak sklapa (mjesto gdje se nalazi vjerski objekt koji ste izabrali) pribaviti potvrdu o ispunjavanju pretpostavki za sklapanje braka. Za sklapanje braka potrebne su sljedeće isprave:

– izvadak iz matice rođenih (ne stariji od tri mjeseca)
– potvrda o slobodnom bračnom stanju (ako je izvadak iz matice rođenih stariji od tri mjeseca)
– odluka suda o dopuštenju sklapanja braka (ako brak sklapa maloljetnik stariji od 16 godina)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Matičaru se obavezno predočuju (daju se na uvid, a matičar ih može fotokopirati ali ne na trošak stranke) sljedeće isprave:
– isprave o identitetu,
– dokaz o državljanstvu,
– druge isprave matičar može zahtijevati iznimno, ovisno o pojedinačnim slučajevima.

Određivanje prezimena

Prilikom sklapanja braka (u građanskom ili vjerskom obliku) ženik i nevjesta mogu se sporazumjeti:
– da svako zadrži svoje prezime,
– da kao zajedničko prezime uzmu prezime jednog od njih,
– da kao zajedničko uzmu oba prezimena,
– da svaki od njih uz svoje prezime uzme i prezime bračnog druga i odluči koje će upotrebljavati na prvom a koje na drugom mjestu.

Dokaz sklopljenog braka je izvadak iz matice vjenčanih koji izdaje matičar nakon upisa braka u maticu vjenčanih.

> Ekskluzivno doznajemo: Trans-vijećnik Možemo iz afere Zambija sklopio vjerski brak u Evangeličkoj crkvi

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na koji način je Noah Kraljević uspio sklopiti vjerski brak?

Evangelička (luteranska) crkva nalazi se u registru vjerskih zajednica u Republici Hrvatskoj. te su zahvaljujući odlukama Ustavnog suda Kraljević i njegova partnerica imali otvoren put za sklapanje braka, iako on nije moguć između homoseksualnih parova. Naime, odlukom Ustavnog suda iz 2021. godine zakon koji omogućuje “promjenu spola” kastracijom odnosno sterilizacijom, odnosno mastektomijom i uzimanjem muških/ženskih hormona ili pukom izjavom osobe da “živi u drugom rodnom identitetu” je ustavan.

U prijevodu to znači da je transrodni vijećnik Možemo Noah Kraljević/Dalija Pintarić legalno dobio dokumente prema kojima se legalno predstavlja kao muškarac iako je rođen kao žena. Na ovaj način izigrava se referendum udruge U ime obitelji kojim je u Ustav ušlo da je brak zajednica žene i muškarca, budući da je USUD u praksi promijenio značenje pojmova muškarac i žena. Uvođenjem rodne ideologije u same zakonske temelje Republike Hrvatske, svi zakoni koji se odnose na muškarce i/li žene postali su time gotovo besmisleni.

Pretpostavka za brak je da su ženik i nevjesta različitog spola

Slijedom toga, Noah Kraljević, biološka žena koja je napravila mastektomiju i počela uzimati hormone kako bi dobila brkove i bradu, u službenim je dokumentima označena kao osoba koja je muškarac i kao takva je sklopila brak u Evangeličkoj crkvi sa ženom, koji je pravno, odnosno legalno predstavljen kao brak između muškarca (rođenog kao žene, biološki žene) i žene (biološke žene).

Budući da je prema tako uređenom pravnom sustavu prihvaćeno da su Noah i njegova partnerica kao ženik i nevjesta ispunili sve preduvjete za sklapanje braka, vjenčao ih je evangelički biskup Branko Berić. Sukladno hrvatskim zakonima, vjerski oblik braka ima i učinke građanskog braka te je stoga ovaj brak potvrđen i u matici vjenčanih.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.