Protestantske crkve se ogradile od vjerskog ‘vjenčanja’ dvije biološke žene – Noah i Ivone Kraljević

hrvatska protestantska konferencija
Foto: HPK, snimka zaslona, fah, montaža narod.hr

Transrodni/homoseksualni par Noah i Ivona Kraljević, koji je u fokusu javnosti zbog afere Zambija gdje su osumnjičeni za trgovinu djecom, ozakonio je svoju vezu, nakon što je Noah Kraljević napravio tzv. operaciju “promjene spola” odstranjivanjem grudi i uzimanjem hormona za rast brade. Kraljević i njegova partnerica sklopili su brak u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Zagrebu krajem 2019. godine, kako je Narod.hr ekskluzivno doznao.  O svemu se nakon naših objava oglasila Hrvatska protestantska konferencija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Smatramo da je brak isključiva zajednica muškarca i žene te da je jedino takav brak od Boga blagoslovljen.

Promjena spola jedne ili obje osobe koje žele stupiti u brak kao muškarac i žena, ne poništava spolni identitet koji je netko stekao rođenjem“, poručuju iz Hrvatske protestantske konferencije.

Donosimo priopćenje koje potpisuje Ured za medije Hrvatske protestantske konferencije u cijelosti:

“Ovih dana pojedini mediji su objavili kako se u aferi Zambija, među pritvorenicima nalazi i par u kojem je jedna osoba promijenila spol s muškog na ženski te ozakonila svoju bračnu vezu u Evangeličkoj (Luteranskoj) crkvi u Zagrebu. Kako se navodi, vjenčanje je obavio biskup iste crkve. U istim objavama spominje se nekadašnji župnik Evangeličke župe Legrad koji je, nakon promjene spola stupio također u brak s muškarcem. Vjenčanje je obavljeno u Evangeličkoj (Luteranskoj) crkvi u Slavonskom Brodu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska protestantska konferencija: Žalosna praksa nekih tradicionalnih protestantskih crkava u svijetu

Nedavno je jedna od đakonica ove crkve otvoreno govorila o tome da je i sama vjenčala odnosno blagoslovila LGBT par. Evangelička (Luteranska) crkva u Hrvatskoj u više je navrata potvrdila da je otvorena za vjenčanja i ređenje pripadnika LGBT zajednice. To je postala žalosna praksa nekih, ne samo evangeličkih već i drugih tradicionalnih protestantskih crkava u svijetu.

> Ekskluzivno doznajemo: Trans-vijećnik Možemo iz afere Zambija sklopio vjerski brak u Evangeličkoj crkvi

Evangelička (Luteranska) crkva je jedina protestantska crkva u Hrvatskoj koja prakticira vjenčanja odnosno blagoslove i ređenja LGBT osoba.

Kako se zbog ovakvih primjera i izjava često generalizira protestantska praksa po pitanju vjenčanja i zaređenja pripadnika LGBT zajednice, Hrvatska protestantska konferencija kao zajednica tri tradicionalne protestantske crkve u Hrvatskoj, poštujući pravo svakoga na vlastito uvjerenje, ograđuje se od ovakve prakse i izjava te jasno navodeći sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Temeljem Svetoga Pisma, tradicionalnog nauka crkve kroz povijest, te moralno – etičkih principa utemeljenih na božanskoj objavi, smatramo da je Bog stvorio muškarca u muškom tijelu i ženu u ženskom tijelu.

> Tko je Saša Kugler, transrodna svećenica Evangeličke crkve gdje je vjenčan Noah Kraljević?

Hrvatska protestantska konferencija: Brak je isključiva zajednica muškarca i žene

Isto tako smatramo da je brak isključiva zajednica muškarca i žene te da je jedino takav brak od Boga blagoslovljen.

Promjena spola jedne ili obje osobe koje žele stupiti u brak kao muškarac i žena, ne poništava spolni identitet koji je netko stekao rođenjem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Podsjetimo, nedavno smo objavili da su Noah Pintarić (nekad Dalija Pintarić) i Ivona Kraljević sklopili vjerski brak u Evangeličkoj (luteranskoj) crkvi u Hrvatskoj.

Nakon vjenčanja, Pintarić je prezime promijenio u Kraljević po svojoj supruzi.

Vjenčao ih je evangelički biskup Branko Berić. Sukladno hrvatskim zakonima, vjerski oblik braka ima i učinke građanskog braka te je stoga ovaj brak potvrđen i u matici vjenčanih.

>Donosimo sve o udruzi koja je nositelj transrodne agende u Hrvatskoj, a iza koje stoji Noah Kraljević iz afere Zambija

Homoseksualnim je parovima u Hrvatskoj dozvoljeno sklapanje životnog partnerstva, a ne braka. U Hrvatskoj su građani glasajući na prvom i jedinom narodnom referendum od osamostaljenja odlučili da je brak između žene i muškarca ustavna kategorije. Stoga je “promjenom” spola, Pintarić/Kraljević iskoristio činjenicu da se u njegovim dokumentima ne vidi da je rođen kao žena, sklopio sa ženom vjerski brak koji ima učinke i građanskog braka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

To je bilo i presudno za ishođenje izvoda iz matice vjenčanih što je jedan od dokumenta koji su uvjet za posvajanje u DR Kongo, državi u kojoj je, baš kao i u Zambiji, izrijekom zabranjeno posvajanje djece transseksualnim i homoseksualnim parovima i to u slučajevima domaćeg, ali i međunarodnog posvajanja djece.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.