Kako se ministarstva loptaju s djecom posvojenom iz Konga; pogledajte što nam odgovaraju

ministarstva
Montaža: Narod.hr, izvor: Fah

Nakon što je ministar rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike Marin Piletić još 11. siječnja najavio kako će se provjeriti legalnost svih odluka o posvojenjima iz DR Kongo, ništa se po tom planu još nije pomaknulo smjesta. Jedina konstanta je prebacivanje odgovornosti iz jednog ministarstva na drugo. Na naš upit o provjerama Piletićevo je ministarstvo odgovorilo da se obratimo Ministarstvu pravosuđa i uprave, a to ministarstvo kazalo nam je da oni te ovlasti nemaju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ministar Piletić je na konferenciji za novinare još 11. siječnja kazao kako će svi slučajevi posvajanja djece iz DR Konga morati biti dodatno provjereni da se utvrdi njihova legalnost.
”Tražit će se dokaz da su posvojitelji upisani u hrvatski registar posvojitelja i ako bude priznat zahtjev, onda ćemo očekivati od sudova da dostave te odluke kako bismo vršili šestomjesečni monitoring u tim obiteljima”, kazao je tada Piletić.

Dana 24. siječnja šaljemo istom ministarstvu upit s pitanjem: S obzirom na to da je ministar Piletić još 11. siječnja najavio da će “provjeriti legalnost svih odluka o posvojenjima iz DR Kongo”, molim da nam navedete je li provjera legalnosti započela i ako je, kakvi su nalazi provjere?

>Ministar Piletić o aferi Zambija: Još 8 parova čeka djecu iz Konga; iz te države u RH do sada posvojeno 131 dijete

Odgovor ne dobivamo, već Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike lopticu prebacuje na Ministarstvo pravosuđa i uprave.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Pitanje provjere legalnosti posvojenja je u nadležnosti Ministarstva pravosuđa i uprave”, citiramo odgovor Piletićeva ministarstva.

Pitanje šaljemo potom i Ministarstvu pravosuđa i uprave i to s napomenom da su nas k njima uputile njihove kolege iz Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

>Afera Zambija razotkrila brojne probleme: Kako zaobići sustav i ‘posvojiti’ dijete zahvaljujući ‘rupama u zakonu’?

Unatoč tome, i Ministarstvo pravosuđa i uprave pere ruke. Ne odgovaraju na konkretno pitanje, već govore o okvirima svojih nadležnosti i podsjećaju da su proveli ”nadzor nad Općinskim sudom u Zlataru i Općinskim sudom u Varaždinu, u odnosu na poslove sudske uprave, u kojem nisu utvrđene nepravilnosti. Predmeti su dodjeljivani automatskom nasumičnom dodjelom, a odluke su donosili suci koji su Godišnjim rasporedom poslova bili raspoređeni na poslovima priznanja stranih sudskih odluka”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Intervju s prof. Hrabar: Nelegalno, nekontrolirano posvojenje nikome dobrih namjera ne smije biti cilj
>Prof. Hlača: Svako se ilegalno posvajanje djece pravno tretira kao trgovina djecom

”Podsjećamo da Ministarstvo pravosuđa i uprave, kao tijelo izvršne vlasti, nema ovlasti ocjenjivati rad sudaca na konkretnim predmetima. Sudske se odluke mogu osporavati samo u okviru sudbene vlasti, primjenom raspoloživih pravnih lijekova”, odgovaraju nam iz Ministarstva pravosuđa i uprave kojem je na čelu Ivan Malenica.

Tko treba napraviti provjeru dosadašnjih posvajanja iz DR Konga, koja obuhvaća i nadzor centara za socijalnu skrb od šest mjeseci, kakav prolaze obitelji koja posvajaju djecu u Hrvatskoj, nije poznato.

>Prof. Hlača: Zabrinjavajuće je nesnalaženje i lutanje hrvatskih institucija u ovoj igri ping ponga

Na činjenicu da ne postoji međuresorna suradnja kada su u pitanju međudržavna posvajanja upozorio je i predstojnik Katedre za obiteljsko pravo Pravnog fakulteta u Rijeci, prof. dr. sc. Nenad Hlača.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Ovaj slučaj je u javnosti, možda srećom, otvorio niz pitanja za koja bi prosječan, razuman pravnik očekivao da su odavno riješena. Zar nije logično da postoji trajna međuresorna suradnja nadležnih ministarstva u svim fazama rekao bih razmišljanja o međunarodnim posvojenjima u začetku postupka? Kako se može dogoditi da se kao na tekućoj vrpci priznaju učinci “presuda” iz Konga, a da Ministarstvo vanjskih poslova, Ministarstvo socijalne skrbi i obitelji, Ministarstvo pravosuđa i uprave i Ministarstvo unutarnjih poslova ne prate u svim fazama tijek svakog tog predmeta. Pa nema ih tisuću godišnje!”, kazao je za Glas Slavonije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.