Milanovićev poziv na izbornu pasivnost i neaktivnost – ‘politički idiotizam’ ili skrivene namjere?

Foto: fah

Žarko Puhovski je u jednoj stvari bio u pravu: ovakav ‘politički idiotizam’ nije viđen na hrvatskoj političkoj sceni od pojave demokracije i višestranačja u Hrvatskoj.

> Puhovski: ‘Svakakvih smo predsjednika imali, ali ovakvog političkog idiota ne, Milanoviću više odgovara Plenković od Bernardića’

Je li to posljedica indoktrinacije i zatajenog članstva u Komunističkoj partiji ili neuravnoteženog asocijalnog karaktera ili politički spin Zorana Milanovića  – pokazat će vrijeme koje je pred nama.

Predsjednik države razmišlja “hoće li uopće izaći na izbore”. To nije viđeno do sada nigdje na svijetu, sve do slučajnog predsjednika Zorana Milanovića!

Zanimljive su i izjave koje slijede.

Prvo je bio neformalni poziv predsjednika države da se ne izlazi na izbore, a onda dan kasnije iz usta premijera poziv da se ne rasipaju glasovi birača tzv. desne orijentacije, što god Plenković pod time misli.

Naoko dvije nepovezane političke izjave možda imaju korelaciju.

Naime, Plenković nakon ovoga upućuje oštre optužbe na Domovinski pokret okupljen oko Miroslava Škore izjavom da je baš Škoro omogućio dolazak na vlast Milanovića. Time povezuje ovu novu političku snagu u Hrvatskoj s Milanovićem baš u vrijeme ‘provala političkog idiotizma’ par excellance. Premda se zna da je onaj koji je dao vjetar u leđa Milanoviću na predsjedničkim izborima upravo Andrej Plenković i njegov HDZ višegodišnjim odnosom prema Kolindi Grabar-Kitarović. Možda zato što je ona bila Karamarkov izbor i Karamarkov povijesni uspjeh vraćanja prvog predsjednika iz redova HDZ-a nakon Franje Tuđmana. Ili neki drugi motiv, posve nebitno: cijela nacija bila je svjedokom opstrukcija predsjednice Kitarović.

Što se Karamarka tiče, postavlja se i ovo pitanje: zašto se sada, u vrijeme pred izbore, događa javno policijsko uhićenje Ane Karamarko koja postaje zvijezda medijskih naslovnica i dnevnika? Uhićena je pred novinarima koji su očito imali informaciju i ‘poziv’ da se to ovjekovječi u medijima kao negativna vijest. A nakon toga slijedi puštanje na slobodu. Ali šteta je već učinjena, javnost je percipirala u medijima željeno. Za desetine drugih uhićenika javnost ne zna ni ime ni prezime. Važno je da se zna ime Ana Karamarko.

Potrebno je istaknuti nekoliko važnih stvari.

Prvo, neformalni poziv neizlaska na izbore neće obeshrabriti „vojničko glasačko tijelo“ SDP-a i HDZ-a i njihovih trabant-partija i strančica. Obeshrabrit će možda one koji razmišljaju hoće li izaći ili neće. Pa će neki reći, kojeg smisla ima izaći na izbore ako predsjednik države koji je izabran direktnim izborom građana sugerira da on neće vjerojatno na izbore. Neki će birači reći da im je svega dosta i da ništa oko politike nema smisla. Neki će stvarno reći ovo: ako ne ide predsjednik države, što ću onda ići ja. Mnogi mladi će reći: to su sve budale. I tako dalje, tako dalje… cilj je postignut.

Drugo, da je ovo izjavila Kolinda Grabar-Kitarović u mandatu predsjednice, što god tko mislio o njoj, bila bi u medijima ismijana, ponižavana, izrugivana, darovana epitetima od ‘barbike’ do ‘plavuše’. Budimo iskreni, Kolinda Grabar-Kitarović nije nikada izrekla ovakav ‘politički idiotizam’, ali se paljba medija i ‘političke mašine’ obarala na nju većom žestinom za puno manje stvari ili pogreške.

Treće, Milanovićeva izjava je oksimoron. To je kao da kažete ‘luda pamet’ ili ‘mudra budala’.

Četvrto, od samog početka mandata Milanović djeluje kao predsjednik-destruktivac, osoba koja radi podjele, svađe, afere i potiče netrpeljivosti među građanima. Onaj koji se javno svakog dana u predizbornoj kampanji zaklinjao da će biti predsjednik svih građana Hrvatske, već prvog dana miče bistu prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana iz predsjedničke rezidencije iz samo njemu poznatog razloga. Zatim slijedi eksces u Jasenovcu i ponižavanje žrtve hrvatskih vojnika, pa nakon toga odlazak s proslave obljetnice Bljeska i lakonski razgovor s novinarima dok svira službena himna države kojoj je on predsjednik. Pa niz izjava od kojih se diže kosa na glavi, igranje povjesničara na predsjedničkom Facebooku, da bi sve završilo izvrsnom dijagnozom Puhovskog posljednje izjave: neviđeni ‘politički idiotizam’ u režiji predsjednika države Zorana Milanovića.

Predsjednik-destruktivac na djelu, čovjek koji razara umjesto da gradi, čovjek koji razjedinjuje umjesto da ujedinjuje, čovjek koji se neprestano bavi propalim ideologijama i Drugim svjetskim ratom u državi pogođenoj pandemijom koronavirusa, potresom i gospodarskim kolapsom.

Dok mladi i obitelji odlaze u Irsku, Milanović odgajan i hranjen zlatnom žlicom o tome ni najmanje ne brine niti se pita kako to zaustaviti, on dan za danom izaziva skandale i želi u fokus javnosti staviti ideološke teme kao sredstvo manipulacije.

Lažni fajter s Trnja, jer je Milanović opće nepoznata pojava u trnjanskim kvartovskim ekipama, ponovno se pokazuje kao veliki politički promašaj. Njegovo fajterstvo je u stvarnosti svađa, prgavost, destrukcija i sukobi oko nebitnog koji prerastaju u državne skandale par excellance. Kada je trebao biti ‘fajter,’ dok je njegova generacija odlazila u ‘fajt’ braniti Hrvatsku, hrvatske žene, djecu i starce, fajtera Milanovića nije bilo niti blizu ‘fajta’. Sve je Milanović to zaobišao po mirovnim misijama po Azerbejdžanu. Pa bi bilo dobro da sada zaobiđe ljude svoje generacije koji su bili u ratu ili ‘fajtu’ kako se to voli reći, a osobito one koji su dali veliku žrtvu za domovinu.

Nek pusti mrtve da počivaju u miru.

Povijesna rečenica i ‘politički idiotizam’ predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića vjerojatno će ući u anale. Ako se Žarko Puhovski ili netko drugi odvaži tako nešto napisati,  izjava Milanovića će biti uvjerljivo na prvom mjestu u toj knjizi.

Bez obzira na Milanovićev karakter, ostaje pitanje – je li to izrečeno slučajno i tko ima koristi od svega?

‘Glasačka vojska’ HDZ-a i SDP-a ne mijenja stavove, ali to je manjina građana. Oni postaju većina samo ako građani ostaju kod kuće i ne izlaze na izbore. Što je s većinom građana koji ne žele stranački duopol, već novu, drugačiju i bolju Hrvatsku? Što je s mladima, neodlučnima ili nezainteresiranima koji čine većinu glasačkog tijela?

Njima je Milanovićeva poruka poziv da ne izađu na izbore, a od toga najveću korist ima stranački duopol koji predvode HDZ i SDP.

 

 

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr