Mlinarić (DP): ‘Ne smije Plenković ukrasti komemoraciju žrtvama Vukovara’

Foto: snimka zaslona

Zastupnik Domovinskog pokreta i vukovarski branitelj te logoraš Stipe Mlinarić Ćipe danas se u Saboru osvrnuo na prošlotjedno obilježavanje žrtve Vukovara u Domovinskom ratu.

“Osvrnut ću se, kao Vukovarac i vukovarski branitelj, kao logoraš, na komemoraciju koja je prošlog tjedna održana u Vukovaru, koja je završila sa 20. studenim na Veleprometu i Ovčari. Osvrnut ću se na dane 17.,18., 19. i 20. u Vukovaru.

Ne smije se događati da g. Plenković, g. Jandroković, predsjednik države, g. Milanović i svi drugi političari tih dana budu u fokusu i ukradu komemoraciju žrtvama. Kako ukradu? Tako da je bitno gdje će tko stajati, je li kamera uhvatila je li g. Plenković u prvom redu, drugom redu… Tih dana mora u fokusu biti – žrtva. Žrtva nisu brojevi.

> Vlada RH u dopisu Narod.hr-u tumači snimku rasprave Plenkovića i Mladog Jastreba

> Vukovar: Pogledajte kako je Plenkovićev protokol pokušao maknuti Mladog Jastreba 

Što predlažem za nagodinu i za sve komemoracije koje se održavaju u RH? U Vukovaru je ubijeno 2717 ljudi, od toga 86 djece. To su nečiji očevi, braća, sestre, djeca i oni imaju svoje ime i prezime. Na komemoraciji 18. studenog u Vukovaru mora biti hrvatska himna, minuta šutnje i čitanje imena 2717 imena. To rade sve normalne svjetske države koje drže do svojih poginulih i stradalih. To Amerikanci rade 11. rujna, isto je brojka oko 2000 imena.

Nije u fokusu tog dana Andrej Plenković, Milorad Pupovac ili bilo koji izaslanik koji je došao. Vukovarcima, stradalnicima, je dosta toga. Dolazio je nama, kad je bio predsjednik države, Boris Tadić, dolazio je Milorad Pupovac i prije u kolone, s ciljem da izjednači žrtvu i agresora, bacajući vijenac 17. studenog u Dunav. Sudionik sam obrane od prvog do zadnjeg dana – nek’ mi kaže Milorad Pupovac, ili Zvonko Milas, ili bilo tko tko je trebao biti tamo s njime – tko je ubjen tamo? Nek’ mi kaže ime i prezime.

A ja ovim putem pozivam i tražim od državnog protokola, od gradskog protokola, da pročitaju imena i prezimena 18. studenog. Himna, minuta šutnje, čitanje imena i kolona do groblja, gdje je sveta misa. Ništa drugo. Nema potrebe za ničim drugim, osim ako se nećemo tih dana baviti političarima, ako nećemo, kao i ove godine, da Andrej Plenković dolazi 17. studenog i održava gradski HDZ i priprema se za lokalne izbore te fokus medija odvlači u tom smjeru.

Ovo što govorim za Vukovar, molim da se to održava na svakoj komemoraciji – na Maslenici, u Glini, u Petrinji, u Škabrnji, u Dubrovniku. U fokusu mora biti žrtva, a ne političari.” – poručio je Mlinarić.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr