Novi eksperiment Plenkovićeve ministrice Divjak: Za prolaz iz hrvatskoga na maturi, ne treba pozitivna ocjena iz eseja

Foto: Fah

Nakon poraznih rezultata na državnoj maturi u osnovne i srednje škole stigla je obrazovna reforma – na papiru i uz brojne nepoznanice. Kurikulna reforma bila je, podsjetimo, politički paravan HNS-a za ulazak u HDZ-ovu Vladu.

Zahvaljujući ministrici Blaženki Divjak, partnerici u Vladi HDZ-ovog Andreja Plenkovića iz kvote HNS-a, već ovogodišnja generacija maturanata neće morati dobiti pozitivnu ocjenu iz eseja na maturi iz hrvatskog jezika kako bi ju položili.

Naime, ove je godine više od 1000 učenika predalo prazne papire iz eseja te su svi oni automatski pali na ljetnom roku državne mature.

Ministrica Divjak ustvrdila je kako je dobro da esej bude poseban, izdvojeni dio, jer nema pouzdanog instrumenta kojim se on ocjenjuje. Daljnje izmijene tek slijede budući da će matura 2021. godine ponovno biti probna, a potpuno redizajnirana i temeljena na novim kurikulima – 2022. godine.

Ministrica je izjavila i da se “razmatra da se državna matura provodi on line“.

>(VIDEO) Zalaže li se HNS-ov kandidat za EU parlament za ‘eutanaziju’ hrvatskoga jezika?

>Prof. Marina Čubrić za Narod.hr: ‘Novi kurikul hrvatskoga jezika primjer je ‘zamućivanja vode’ u jezičnom prostoru’

>(FOTO) Evo zašto je novi kurikul hrvatskog jezika površan i neprecizan te omalovažava učenike strukovnih škola

>Dr. sc. Bežen i dr. sc. Kolar Billege: ‘Naziv obrazovne reforme treba biti na hrvatskome standardnom jeziku’

>Prof. Sikavica Joler: Zašto autori novih inačica kurikula nisu slijedili preporuke koje je dao HAZU – ‘treba sustavno i dosljedno koristiti termin kurikul’?!?

>Prof. Matija Grgat o kurikulu hrvatskog jezika: ‘Ako u nastavi književnosti nema odgojne dimenzije, nikada se nećemo složiti što bi učenici trebali čitati’

“Bome smo ozbiljno razgovarali treba li rezultate državne mature upravo zbog ovakvih manipulacija prihvatiti kao ulaz na pojedine fakultete“, istaknuo je za HRT Damir Boras, rektor Sveučilišta u Zagrebu.

Ministrica tvrdi da nema riječi ni o kakvim manipulacijama, a posebno da se matura ne bi priznavala pri upisu na fakultete.

Odnos ministrice prema hrvatskome jeziku

Inače ministrica Divjak, po struci matematičarka, cijelo vrijeme ignorira upozorenja jezikoslovaca. Tako primjerice umjesto kurikula predstavlja ‘kurikulume’, zatim projekte čudnih naziva poput ‘Loomena’, a nedavno je iz njenog ministarstva došao Nacrt novog Zakona o znanstvenoj djelatnosti kojeg su kritičari između ostaloga opisali proturječnim, zbrkanim, nejasnim, punim ispraznih fraza i sramotno nepismenim.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/HRT