Novosti i afera Zambija: Pitaju se zašto nitko ne piše o temama koje je upravo Narod.hr otvorio

zambija
Montaža: narod.hr; izvor: Snimka zaslona

Dok tjednik Novosti u novom broju u jednom tekstu ponovno napada portal Narod.hr zbog afere Zambija i naših tekstova u kontekstu Noe Kraljevića, u drugom tekstu kojeg potpisuje Nataša Škaričić piše kako su hrvatski mediji propustili propitivati pojedine aspekte afere Zambija. Upravo je Narod.hr otvarao teme o kojima Škaričić govori, a osim pitanja transrodnog posvojitelja koje Novostima toliko smeta, bavili smo se i znatno širom slikom, upravo onom o kojoj autorica u Novostima piše.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

”Važna je tema pretvorena u školski primjer pseudodogađaja iza kojeg se krije pravosudni kaos odgovoran za sedmomjesečnu agoniju četiri para u Zambiji i društvenih sukoba koji klijaju na cijeloj tragediji. Ovog puta je to do te mjere preuzelo diskurs da su u potpunosti izostali elementarni profesionalni potezi – zakazao je refleks da se novinari upute da sistemski prate događaje u Zambiji (sporadična izvještavanja s ceste ispred suda nisu vrijedna spomena), nije bilo ni drugih načina verifikacije podataka s terena, nije se tražio niti je objavljen sadržaj optužnice u integralnoj verziji, nema bitnih razgovora sa svjedocima, a posebno je neobično zaobilaženje kontakata sa službama DR Konga, direktnog praćenja sudskog postupka i događaja izvan sudnice i, konačno, objave kompletnog sadržaja oslobađajuće presude. Takvo što je potpuno van standarda izvještavanja o pravosudnim postupcima”, kritizira Škaričić pisanje mainstream medija.

Škaričić spominje teme kojima se Narod.hr opširno bavio

Spominje tako dalje ”međunarodne konvencije i antitrafficking upute koje su izričito protiv pokušaja posvajanja djece u zemljama koje nisu potpisnice Haške konvencije, jer je rizik trgovine djecom u takvim zemljama ogroman”.

”U zajedničkoj izjavi UN-ovog Odbora za prava djeteta, Odbora za prisilne nestanke i specijalnog izvjestitelja UN-a o nezakonitim posvojenjima iz 2022. godine stoji da potpisnice moraju zabraniti međudržavna posvajanja u privatnom aranžmanu i osigurati da se ona odvijaju isključivo kroz akreditirane agencije”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Škaričić ne spominje i da su u UN-u istaknuli načela kojih se treba držati kako ne bi došlo do ilegalnog međudržavnog posvajanja te da su ta načela prekršena kada je ”svrha posvojenja pronaći dijete za posvojitelje, a ne obitelj za dijete”.

U zajedničkoj izjavi odbora za ljudska prava UN-a navodi se da su ta sva načela prekršena ”kada je svrha posvojenja pronaći dijete za posvojitelje, a ne obitelj za dijete”.

Upravo je o tome Narod.hr pisao još 15. veljače.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Možda će vas zanimati

Hrvatski dužnosnici se čude slučaju Zambija: Jesu li pročitali uopće ovaj dokument UN-a o mogućim ilegalnim posvajanjima?!

”Načela su prekršena kada je svrha posvojenja pronaći dijete za posvojitelje, a ne obitelj za dijete”, stoji u zajedničkoj izjavi UN-ovih odbora za ljudska prava

Hrvatska rekorder u posvajanju djece iz DR Konga

Škaričić napominje da su posvojitelji u Kongu došli ”na pravno i moralno problematičan teren’ i da je tako Hrvatska postala rekorder u posvajanju kongoanske djece. Doduše tu Škaričić oslobađa osmero posvojitelja od odgovornosti tvrdeći da ih država Hrvatska nije o tome informirala. Prisjetimo se samo da je barem jedna osoba od njih osam, a i ta je bila prije posvajanja u intenzivnom kontaktu s većinom drugih iz zambijske osmorke, službenica na Ustavnom sudu i iznimnim pravnim ‘backgroundom’ u vlastitoj obitelji.

Možda će vas zanimati

Obitelj protagonistice afere Zambija puna je pravnih eksperata: Majka joj je bila šefica Pravosudne akademije, a očuh na čelu Ustavnog suda

Među uhićenima je i Azra Imamović Subošić, zaposlenica Ustavnog suda, u čijoj je obitelji sve puno pravnih eksperata

Napomenimo i da je naš portal prvi uočio o nesrazmjer broja djece posvojene u Hrvatsku u odnosu na SAD.

Možda će vas zanimati

Otkrivamo: U pet godina u SAD je iz DR Konga posvojeno 46 djece, a u Hrvatsku 68!

U 2020. godini iz Demokratske republike Kongo u SAD je posvojeno jedno dijete, u 2019. desetero djece.

Piše Škaričić nadalje da su ”naši su sudovi automatizmom legalizirali sve što je došlo iz te zemlje; Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike bilo je potpuno nezainteresirano, a ista je razina indiferentnosti prenesena i na centre socijalne skrbi”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
>Afera Zambija: Legalizaciju isprava iz Konga zaobišli i uhićeni i hrvatski sudovi iako postoje jasne upute
>Zašto se netko od osam hrvatskih diplomata u Ženevi nije ukazao na sjednici o Zambiji?

Sve su to teme o kojima je Narod.hr intenzivno pisao za razliku od mainstream medija i Novosti.

”Osmero posvojitelja živjelo je u blaženom neznanju koje im je pružila država: informirani su da se parovi godinama obraćaju domu za nezbrinutu djecu u Kongu koji vodi suradljivi ravnatelj Emmanuel Kabonga, a plaćanje su – ako ga je bilo – opravdali troškovima postupka…”, piše Škaričić.

>Intervju s prof. Hrabar: Nelegalno, nekontrolirano posvojenje nikome dobrih namjera ne smije biti cilj

I tu potvrđuje ono čemu smo stalno pisali, o voditelju sirotišta u Kongu, o plaćanju koje i ako se provodi kao donacija sirotištu, smatra prema konvencijama – vrlo problematičnim i smatra se zapravo – plaćanjem za dijete.

Možda će vas zanimati

Analizirali smo kongoanski obiteljski zakon: Što je sve sporno kod poznatih slučajeva posvajanja iz Hrvatske

Za vas smo izdvojili dijelove kongoanskog obiteljskog zakona koji se očito izigran kada je riječ o nekim slučajevima posvajanja

>Veze Marijine farme i politike: Od Mesića preko stranke Centar do PGS-a

”S periferije kapitalizma, Hrvatska se prema kongoanskoj djeci ponijela kolonijalistički, kao zemlja spasiteljica, nezainteresirana za pitanje jesu li neko dijete i njegovi roditelji htjeli biti spašeni ili je netko unesrećen odvajanjem od bioloških roditelja. To je, vjerojatno, mnogo bolja tema za medije od bofl spektakla, duela i ostalih sparing formi koje sebi mogu priuštiti Božo Petrov, Vesna Vučemilović i ostali širitelji političkog crnila na stranačkoj sceni”, piše Škaričić.

Možda će vas zanimati

Borba za istinu o podrijetlu: Ovo su priče ilegalno posvojene djece u zapadne zemlje; podižu tužbe i traže svoja prava

Ujedinjeni narodi u rujnu prošle godine objavili su Zajedničku izjavu o ilegalnim međudržavnim posvojenjima,a njihovu izjavu pozdravila je udruga Glasovi međudržavnih posvojenika (ICAV) koja se zalaže za prava posvojene djece u međudržavnim posvojenjima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
> Iz DR Kongo u Hrvatsku posvojeno je 180 djece, a Ministarstvo o njima ništa ne zna
> Prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander o aferi Zambija: A kako su djeca?
>Aktivist za dječja prava iz Konga: Ne možeš s djetetom u Zambiju. Službenici koji to dopuštaju dio su mafije

Ovdje opet govori o temama koje je Narod.hr, kada nitko drugi nije, otvarao.

>Još jedan aspekt afere Zambija o kojem nitko ne govori: Zašto u posvajanju razdvajaju braću i sestre?
>Stravična trgovina djecom: Dvije priče razotkrivaju kako majkama obećaju da će se dijete obrazovati i vratiti pa ih prodaju

Zanimljivo je kako tu nimalo kritični ne vidi i Novosti za koje piše, a kojima je bilo dovoljno da posvojitelji ne pripadaju nekakvom desničarskom miljeu – već suprotno, da bi ih iz sve snage branili.

>Afera Zambija: Ministarstvo krenulo u izmjenu zakona; izdano i niz preporuka; doznajemo detalje

Spominje i Vesnu Vučemilović, predsjednicu saborskog Odbora za obitelj mlade i sport koja je upravo preko tog odbora doprinijela da se nadležna ministarstva oglase o spornim informacijama oko afere Zambija i da se u konačnici krene u izmjene nekih zakona kako ubuduće, ne bi bilo neupućenih naivaca, kako implicira Škaričić, poput zambijske osmorke.

Sve te teme Novosti su imale priliku otvoriti, ali nisu.

*Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija  

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.