Razotkrivena Mrak Taritaš: Sama sebi odobrila isplatu gotovo 40 tisuća kuna

Foto: Fah

Saborska zastupnica i predsjednica GLAS-a Anka Mrak Taritaš u vrijeme dok je bila ministrica graditeljstva i prostornog uređenja samu sebe imenovala je predsjednicom ispitnog povjerenstva za polaganje stručnog ispita za područje arhitekture.

Ona je za navedeni rad u četiri godine dobila gotovo 40.000 kuna naknade u neto iznosu, što nije prijavila u imovinskoj kartici.

> (VIDEO) Prosperov Novak: Mrak-Taritaš nastupa kao da nema ideologije, ali kod nje je itekako riječ o ideologiji – i to onoj da se treba stidjeti domoljublja

Svoj postupak opravdala je “previdom koji se dogodio spletom okolnosti”, navodeći da je Povjerenstvo čekalo 3 pune od prestanka mandata da bi iskoristilo previd za osobnu diskvalifikaciju.

Njenu objavu prenosimo u cijelosti:

[PREUZIMAM ODGOVORNOST ZA PROPUST]

Vezano za medijske napise o prijavi Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa, koja je protiv mene podnesena zbog sudjelovanja u povjerenstvu Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja za polaganje stručnog ispita želim reći sljedeće:

1. Moje sudjelovanje u radu povjerenstva za polaganje stručnog ispita započelo je u funkciji nestranačke zamjenice ministra na koju dužnost sam došla kao stručnjak za prostorno planiranje. Osim mene u povjerenstvima su sudjelovali i drugi pomoćnici koji su stručnjaci za pojedina područja, a sve nas je zajedno imenovao tadašnji ministar Ivan Vrdoljak. Nakon što sam postala ministricom graditeljstva i prostornog uređenja, nastavak mojeg sudjelovanja u povjerenstvu je predstavljalo samo kontinuitet rada povjerenstava u istom sastavu, a budući da odluke o imenovanju članova potpisuje novi ministar, novu odluku sam morala potpisati osobno.

2. Obzirom na protek vremena, koliko sam za sada uspjela provjeriti u bankovnim izvodima starima i do 5 godina, utvrdila sam da sam za navedeni rad prosječno primala naknadu u visini oko 800 kn mjesečno.

3. Zbog činjenice da se radilo o sredstvima isplaćenima od strane ministarstva iz kojeg mi se tada isplaćivala i plaća, napravila sam previd i te iznose nisam tretirala kao druge prihode pa sam ih očito zbog toga propustila prijaviti u imovinskoj kartici. Želim reći da mi to ni na koji način nije bila namjera, već previd koji mi se dogodio spletom okolnosti.

4. Zbog navedenog, želim se ovim putem ispričati hrvatskoj javnosti te želim reći da ću svu potrebnu dokumentaciju koju imam dostaviti Povjerenstvu za sprečavanje sukoba interesa te ću poštivati svaku odluku Povjerenstva i preuzeti svu potrebnu odgovornost za učinjeni propust.

5. Na kraju, žao mi je da oni koji su ovaj previd uočili nisu odmah reagirali nego su prigodno čekali 3 pune godine od prestanka mog mandata i to sada koriste za osobnu diskvalifikaciju.

Propusti u ispunjavanju imovinske kartice

Ovo nije prvi propust u imovinskoj kartici.

Povjerenstvo za sprječavanje sukoba interesa u kolovozu 2018. pokrenulo je postupak protiv saborske zastupnike Anke Mrak-Taritaš zbog propusta u ispunjavanju.

Zamjenik predsjednice Povjerenstva Davorin Ivanjek rekao je kako Anka Mrak-Taritaš u svojim imovinskim karticama nije prijavila stanove – od 153 četvorna metra u Vlaškoj ulici te od 73 četvorna metra u Ulici Ljudevita Posavskog, jer ih je darovala svojim sinovima neposredno prije obveze podnošenja prijave imovinske kartice.

Pojasnio je da je Mrak-Taritaš stan u Ulici Ljudevita Posavskog zajedno s garažom darovao njezin sin Ivan Taritaš 27. studenog 2015., a ona ga je 8. siječnja 2016., zajedno s garažom, darovala drugom sinu Franu Taritašu.

Aferama opterećena političarka: Politika i optužbe za korupciju 

Anka Mrak Taritaš, nekad HNS-ova saborska zastupnica i bivša ministrica graditeljstva i prostornoga uređenja u Vladi SDP-ovca Zorana Milanovića, bivša potpredsjednica HNS-a, upustila se u političku borbu i na lokalnim izborima 2016. te je bila HNS-ova kandidatkinja za gradonačelnicu Zagreba.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

>(FOTO, VIDEO) Aferama opterećena političarka: Zašto Anka Mrak Taritaš ne želi s Bandićem u koaliciju?

Zahvaljujući preferencijskim glasovima, saborski je mandat osvojila i pokazala se kao najpopularnija članica Hrvatske narodne stranke – liberalni demokrati (HNS). Iako je bila tek osma na listi Hrvatska raste u II. izbornoj jedinici, osvojila je 8077 glasova, što je značajno više od 5870 glasova koje su birači darovali bivšoj čelnici stranke, Vesni Pusić.

U prosincu 2011. nakon pobjede Kukuriku koalicije predvođene SDP-om i HNS-om postaje zamjenica ministra graditeljstva i prostornog uređenja.

Ministricom postaje sredinom studenoga 2012. nakon odlaska njenog prethodnika i stranačkog kolege Ivana Vrdoljaka na dužnost ministra gospodarstva.

Za vrijeme ministarskog mandata Mrak Taritaš pripremila je i provela tijekom 2013. sporni Zakon o legalizaciji bespravno sagrađenih objekata. Kritičari su upozoravali da se tim zakonom privilegiraju nelegalni graditelji u odnosu na sve građane koji su se ponašali regularno, kao i u odnosu na vlasnike/suvlasnike zemljišta na kojima se nelegalno sagrađeni objekt nalazi.

Osim ministarske funkcije mjesec dana kasnije preuzima i dužnost predsjednice Hrvatskoj jedriličarskog saveza. Hrvatski jedriličarski savez (HJS) po prvi puta u povijesti dobio je ženu za predsjednicu nakon što je Anka Mrak Taritaš za dva glasa pobijedila dotadašnjeg predsjednika, odvjetnika Marijana Hanžekovića.

U svibnju 2017. kada se otkrilo da HNS-ov Vrdoljak već duže vrijeme pregovara s HDZ-om, Mrak Taritaš kazala je da ona, kao i HNS neće sudjelovati u stvaranju saborske većine.

“Prodali smo se za nekoliko fotelja”, poručili su nezadovoljni HNS-ovci, među kojima je bila i Mrak Taritaš, nakon što je Središnji odbor HNS-a odlučio da ipak ulazi u pregovore za sklapanje koalicije s HDZ-om.

Novu političku stranku, Građansko-liberalni savez (GLAS), osnovali su početkom srpnja 2017. u Zagrebu bivši članovi HNS-a na čelu s Ankom Mrak Taritaš, koji, kako su rekli, nisu mogli prihvatiti “nemoralnu trgovinu s HDZ-om”.

O njezinim aferama više čitajte ovdje:

> Zašto je za Mrak Taritaš ‘problematična i nazadnjačka’ definicija obitelji – mama, tata i djeca?

> (VIDEO) S podrškom manjom od 2 %: Najavili izlazak na troje izbore

> Aferama opterećena Mrak Taritaš platila pola duga, a tvrdila da ne postoji: Uz preplaćenu obnovu Gunje što je još zamračeno?

Izvor: narod.hr