Što je kandidat za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa – GONG-ov Duje Prkut – govorio o referendumu o braku?

foto: fah
Hrvatski sabor trebao bi tijekom dana glasovati o dosad raspravljenim točkama, među kojima i o novim članovima Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.
Odbor za izbor i imenovanja sastavio je prošli tjedan užu listu kandidata za Povjerenstvo za sukob interesa. Predloženi kandidati su Antonija Petričušić, Dalija Orešković, Nataša Novaković, Tončica Božić, Davorin Ivanjek, Aleksandra Jozić Leković, Tatjana Vučetić te GONG-ovi Duje Prkut i Dragan Zelić.
Što je 2013. godine govorio GONG-ov Duje Prkut?

Duje Prkut, kadidat za Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, je u 2013. sudjelovao u protu kampanji Građani glasaju protiv.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prisjetimo se, građanska inicijativa “U ime obitelji” okupila je 2013.  pojedince, obitelji, građanske udruge i pokrete, dobivši potporu svih većih vjerskih zajednica, s ciljem da se osigura raspisivanje referenduma koji će u Ustav RH unijeti odredbu da je brak životna zajednica jedino žene i muškarca. Tada je referendumom, unatoč kampanji koja je vođena protiv, s gotovo dvotrećinskom većinom glasova osigurala ustavnu zaštitu braka kao zajednice žene i muškarca.

> Tko je i što radi Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa?

Pogledajmo što je Duje Prkut govorio tada:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Ovaj je referendum prvi korak u ispunjavanju opasnog političkog programa. Crkva je odustala od HDZ-a i našla novog političkog sponzora, a to je inicijativa U ime obitelji propala politička stranka Hrast, koja se želi vratiti na vlast. Bitno je osvijestiti da je 1. prosinca samo prvi korak u ispunjenju ovog programa. Slijede nam zakoni koji pojedincima i pojedinkama oduzimaju vlasništvo nad vlastitim tijelom i pravo da samostalno odlučuju o svom životu – razvodu braka, medicinski potpomognutoj oplodnji i abortusu. Referendum je o tome kakvu Hrvatsku želimo. Biti ‘protiv’ znači biti demokrat i biti protiv totalitarizma”, rako je Duje Prkut ispred Građani glasaju protiv 20. studenog 2013 za Libelu.

GONG: Ne želimo surađivati s portalom Inicijative; HND: Bez komentara

Deset dana poslije , 30. studenog, prenio je i Gong, u svom osvrt na nadolazeći referendum i svoju kampanji Građani glasaju protiv, Prkutove riječi: “A da je kampanja [protiv referenduma], bez obzira na ishod, polučila rezultate, ustvrdio je Duje Prkut, aktivist inicijative „Građani glasaju PROTIV“: „Meni je drago da u povijesti Hrvatske nijedna kampanja nije uspjela zabilježiti ovako pozitivan trend. Dakle, ne samo da je pao broj građana koji su „ZA“, nego je porastao i broj građana koji su „PROTIV“. Osobno mislim da je to uspjeh kampanje koja je uspjela prokazati višerazinsku manipulaciju druge strane i da su građani uspjeli prepoznati snagu argumenta i upotrijebiti svoje vlastito kritičko mišljenje i svoju vlastitu glavu kad donose odluku. Ono što je bitno jest da ovaj pozitivan trend koji smo zabilježili da se on reflektira i nastavlja i na sam referendumski dan. I zato je bitno da svi oni koji su PROTIV, izađu i svojim zaokruživanjem pokažu da su protiv napada na osobne slobode i ljudsko dostojanstvo svakog čovjeka“.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Politički ‘neuravnotežen’ GONG bi ‘uravnotežio’ ustavne suce ‘prema svjetonazoru’

Nastavio je Prkut: „U osnovi ovog referendumskog pitanja leži ograničavanje osobnih sloboda i gaženje temeljnih civilizacijskih prava, a već samo održavanje ovog referenduma nije festival demokracije, nego običan populistički cirkus i upravo zbog toga je neophodno da što više nas svojim glasom PROTIV poručimo da Hrvatska nije radikalno konzervativna zemlja. Ako ostanete doma, vlastima ćete dati alibi da na valu agresivnih pojedinaca svima nama ograniče pravo da u budućnosti putem referenduma odlučujemo o zbilja važnim društvenim i ekonomskim pitanjima“, prenio je Gong.

Po završetku referenduma 2. prosinca 2013. Reuters prenosi Prkutovu izjavu, “To je diskriminacija, napad na ljudska prava i slobode. To je mrlja koju svi moramo nositi .”

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>Davorka Budimir: Zakošek nije dao da doktoriram jer sam dokazala da je hrvatska politička elita nastala iz SKH

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.