Sveučilišni profesor predsjednici: O prijedlogu kurikulne reforme ili niste dovoljno informirani ili ste prihvatili biti jednostrano informirani

Foto: fah

“Za Vašu bi informiranost i kvalitetnije istupe u medijima bilo dobro neku od tih recenzija i stručnih kritika što prije pročitati da biste stekli bolji uvid u argumentaciju oponenata ovoga prijedloga jer u glavnim medijima, nažalost, dominira tek „Jokićeva strana“”, piše u otvorenom pismu predsjednici Grabar-Kitarović profesor Miroslav Joler s Tehničkog fakulteta Sveučilišta u Rijeci, navodi hkv.hr.

> Skandalozna pozadina kurikulne reforme

Pismo profesora Miroslava Jolera prenosimo u cijelosti.

Poštovana gđo Predsjednice,

svi želimo reformu obrazovnog sustava, ali na način da nam potom sustav bude bolji nego je sada. (A „Jokićev prijedlog” CKR-a, po brojnim stručnim recenzijama, to ne nudi. Naprotiv.) Nema lošega u tome što se s ministricom Divjak razumijete dobro ili bolje, ali dobronamjerno Vam skrećem pozornost da se iz Vaših izjava vidi da o prijedlogu Cjelovite kurikul(ar)ne reforme ili niste dovoljno informirani ili ste prihvatili biti samo jako jednostrano informirani, što nije korisno, kako za Vaše javne nastupe, tako i za brojne generacije učenika i nastavnika kojima ovaj „Jokićev prijedlog” CKR-a prijeti kao Trojanski konj.

U osnovi – nema protivnika reforme, ali ima mnogo stručnih kritika i protivnika implementacije aktualnoga prijedloga CKR-a (tj. prijedloga Jokićeve Ekspertne radne skupine). Za Vašu bi informiranost i kvalitetnije istupe u medijima bilo dobro neku od tih recenzija i stručnih kritika što prije pročitati da biste stekli bolji uvid u argumentaciju oponenata ovoga prijedloga jer u glavnim medijima, nažalost, dominira tek „Jokićeva strana“. I mediji, kao i onih famoznih 30.000 građana koji su onda na Trgu prosvjedovali, nisu zapravo pročitali „Jokićev prijedlog” CKR-a nego više onako nasumce vjeruju da je to nešto „moderno i napredno“, nešto što će poboljšati sadašnji sustav i rasteretiti učenike. Ali naprotiv, samo dok svi oni to uvide, bit će malo kasno.

Dok kolega Jokić u medijima ističe kako je na tom prijedlogu radilo oko 500 stručnjaka, vrlo ozbiljne stručne kritike tome „Jokićevom prijedlogu” CKR-a uputio je također velik broj stručnjaka s hrvatskih fakulteta kao i akademika iz HAZU-a, što nije nešto što bi država (i mediji) smjeli ignorirati, ali to se sada događa. Reference koje te „kritičare“ svrstavaju u „stručnjake” nisu tek diplome koje su stekli, nego i njihov višegodišnji predani znanstveni i stručni rad.

Dakle, u odnosu na prijedlog Jokićeve Ekspertne radne skupine, koji sadrži oko 4.000 stranica, proizvedenih pretežito copy-paste metodom, stiglo je preko 5.000 stranica neovisnih stručnih kritika iz više od 900 ustanova i stručnjaka, a koje niti Jokić niti ministrica Divjak očito ne žele ni čuti ni vidjeti iako su to kritike isključivo stručne javnosti: iskusnih nastavnika iz osnovnih i srednjih škola, renomiranih fakultetskih profesora kao i akademika iz HAZU-a. Kritike govore o ozbiljnim propustima i manjkavostima u području Hrvatskog jezika, Povijesti, STEM područja, kao i o brojnim metodološkim i konceptualnim nejasnoćama i nedorečenostima. Nakon čitanja recenzija ne može se izvesti tvrdnja da se„90% sadržaja [toga prijedloga] može primjenjivati, a 10% može riješiti“, nego naprotiv – da taj prijedlog CKR-a ne bi kao takav smio biti pušten u implementaciju, čak ni kao pilot-
-projekt.

Za Vašu bolju informiranost predlažem da se upoznate se s recenzijama aktualnoga prijedloga CKR-a, koje su nedavno objavljene u tzv. Crvenoj knjizi.

Nadam se da će Vam ovo kratko obraćanje pomoći u stjecanju objektivnijega uvida u ovu problematiku.

S poštovanjem,

izv. prof. dr. sc. Miroslav Joler
Tehnički fakultet Sveučilišta u Rijeci

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hkv.hr