U ime obitelji: I najnoviji prijedlog zakona ima isti cilj – spriječiti građanske referendume

Odbor za Ustav utvrdio je jučer konačni tekst novog zakona o referendumu, u kojem se odustalo od rješenja po kojem bi se potpisi potpore referendumskim inicijativama prikupljali samo u uredima državne uprave te elektronički, putem sustava e-građani. Potpisi se neće moći prikupljati u vjerskim, obrazovnim i zdravstvenim institucijama, u prostorima državne i javne uprave i sl. Novim prijedlogom propisuje se i da će organizatori za svaki dan prikupljanja, prikupljene potpise idućeg radnog dana morati predati nadležnoj instituciji, dakle uredu državne uprave u županiji ili gradu u kojem su prikupljeni.

“Novim izmjenama Zakona o referendumu SDP-ova Vlada želi dodatno onemogućiti građanske referendume. Hrvatska već sada ima jedan od najrestriktivnijih zakona o referendumu u Europi. Novi prijedlog zakona bi građanima dodatno otežao izjašnjavanje na referendumu jer će svaki dan trebati predavati prikupljene potpise uredima državne uprave, što je u praksi gotovo neprovedivo, pogotovo za udaljena mjesta, a i demotivirat će građane koji nemaju povjerenje u državne institucije. Također, ovim zakonom SDP želi oduzeti građanskim inicijativama slobodan izbor mjesta prikupljanja potpisa čime se krše načela dobre prakse i preporuke Venecijanske komisije, koje potiču da institut referendumskog izjašnjavanja bude građanima pristupačn kako bi mogao ispuniti svoju svrhu”, rekao je za naš portal Ivan Munjin, član Organizacijskog odbora građanske incijative ‘U ime obitelji’ te dodao: “S obzirom da SDP-ov prijedlog zakona o referendumu teži praktično onemogućiti građanske referendume, Udruga U ime obitelji poziva sve zastupnike u Hrvatskom saboru da odbace ovaj prijedlog zakona”.

Kao osnovni model u konačnom se tekstu definira prikupljanje potpisa putem sustava e-građani, no organizatori referenduma moći će potpise prikupljati i na ulicama. Novi zakon o referendum je donio mnoge rasprave u društvu koje su ukazivale na to da je cijeli zakon loš, manjkav, previše potpisa u prekratkom vremenu. Više o jučerašnjim odlukama Odbora za Ustav možete pročitati ovdje.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr
Photo: narod.hr