Udruga Protagora i HRT lažno optužili Crkvu i grad Đakovo

Posljednjih nekoliko dana nižu se optužbe na račun Crkve i grada Đakova zbog nagrađivanja djece koja dolaze na zornice besplatnim klizanjem. Pokazalo se da nije istina ono što je HRT pustio kao prilog u Dnevniku nakon priopćenja udruge Protagora. Donosimo kronologiju događaja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Optužbe udruge Protagora i HRT-a

Protagora, udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba, upozorila je u utorak da grad Đakovo besplatnim klizanjem časti samo onu djecu koja su redovita na ranojutarnjim misama u đakovačkoj katedrali, što smatraju “očitim slučajem diskriminacije po vjerskoj osnovi te kršenjem ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države”.

Iz Protagore su poslali pismo pučkoj pravobraniteljici Lori Vidović, u kojem navode kako je riječ o klizalištu koje je postavilo i održava ga gradsko komunalno poduzeće, a nalazi se na javnom gradskom prostoru, slijedom čega bi, ističu, i usluga trebala biti dostupna svim posjetiteljima pod jednakim uvjetima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Međutim, honoriranjem dolaska djece na vjerske obrede samo jedne vjerske zajednice, đakovačka su djeca stavljena u nejednak položaj, što predstavlja očiti slučaj diskriminacije po vjerskoj osnovi, a također i kršenje ustavnih odredaba o odvojenosti vjerskih zajednica od države”, kažu u toj udruzi.

Upozoravaju kako grad Đakovo na taj način promiče interese samo jedne vjerske zajednice, Katoličke crkve, a nauštrb djece svih ostalih građana koji nisu katolici, kao i onih koji nisu vjernici jer za svoju djecu moraju platiti ulaznice za klizanje.

“U konkretnom slučaju radi se o očitom, neskrivenom, različitom tretmanu, bez objektivnog i razumnog opravdanja. Također, ne postoji nikakav javni interes koji bi opravdao financiranje potreba samo jedne vjerske zajednice novcem svih građana”, tvrde u Protagori.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od pučke pravobraniteljice traže očitovanje o tom slučaju i obavijest o poduzetim radnjama, posebno u odnosu na njihove tvrdnje kako je takvom praksom prekršen Ustav.

HRT je u tome podržao udrugu Protagora, a OVDJE možete pogledati prilog koji je pustila urednica Sanja Mikleuševc u Dnevniku HRT-a.

U prilogu pravobraniteljica Ivana Milas Klarić kaže da je to ružno i tužno, a još tužnije jer je u ovo predblagdansko doba. Nije joj jasno što se time želi postići: “da djeca ustaju rano, da ih je što više na zornici ili da što više kližu”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Što znamo o Protagori?

Podsjetimo, Protagora – udruga za zaštitu prava ireligioznih osoba i promicanje ireligioznog poimanja svijeta, na svojim internet stranicama ima objavljen niz akcija, ali i kolumni, koje su upućene protiv Katoličke crkve. Nekoliko naslova koje možete naći su ”Hrvati, istupimo iz Rimokatoličke crkve!”, ”Opet Bozanić melje gluposti”, ”Vjeronauku nije mjesto nigdje”…

Sudjelovali su i na prosvjedu za raskidanje Vatikanskih ugovora. ”Republika Hrvatska je sklopivši ugovore s Vatikanom narušila svoju Ustavom zajamčenu sekularnost. Katolička crkva je vreća bez dna, država u našoj, hrvatskoj državi. Dobiva milijarde kuna našeg novca iz rastućih poreza koji su nam nametnuti”, naveli su tada na svojim stranicama.

Bunili su se nekoliko puta protiv sadržaja udžbenika vjeronauka, pisali su ministru Kotromanoviću zbog ”prisilnog pohađanja vojnika vjerskim manifestacijama”, bunili se zbog ”obaveze odvođenja učenika škole na religijski obred od strane njihovih razrednika’…

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nema diskriminacije – svi su pozvani

Na konfereciji za novinare u Maloj gradskoj vijećnici gradonačelnik Zoran Vinković (HDSSB) ustvrdio je da nema diskriminacije u toj odluci i da je grad pozvao i škole te sportske klubove da daju prijedlog za nagrađivanje djece.

“Klizalište je trebalo biti, i bit će, projekt zajedništva, a ne projekt podjela. Katolik sam, Hrvat, i toga se ne stidim, ali odgovorno tvrdim da na ovom projektu i niz drugih u gradu Đakovu nema nikakvih podjela ni diskriminacija, niti ja kao gradonačelnik i kao čovjek brojim krvna zrnca”, rekao je. Dodao je kako je trgovačko društvo Univerzal, kojem je povjeren projekt klizališta zajedno s Gradom, uputio dopis svima – od osnovnih, srednjih škola, sportskih klubova do vjerske zajednice koja je u gradu prisutna i najveća, to jest spomenutoj župi, da dodatno nagrade djecu.

“Od nagrađivane djece koja dolaze na zornice ja sasvim sigurno neću odustati i oni će imati tu mogućnost sukladno popisu koji će dostaviti nadležni u vjerskoj zajednici. To će se odnositi i na škole, vrtiće, na sve koji daju suvisao prijedlog”, poručio je Vinković.

Dodao je kako je dnevna cijena s korištenjem klizaljki 10 kuna. “Ovo je najniža moguća cijena koju je Grad mogao ponuditi, a u nju je uključen i PDV. Sezonska ulaznica iznosi 100 kuna. Djeca koja dolaze iz socijalno ugroženih obitelji, a o kojima i Grad brine kroz svoj socijalni program, imat će besplatan ulaz na klizalište cijelo vrijeme. Tu Grad nije gledao tko ide na zornicu, ili tko je dobar sportaš ili odličan učenik”, poručio je Vinković.

Pravobraniteljica: Odluka Đakova o dječjem klizanju diskriminatorna

Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić ocijenila je u četvrtak kako je odluka Grada Đakova da besplatnim ulaznicama za klizanje nagradi djecu koja redovito pohađaju katoličke mise diskriminatorno postupanje.

Pravobraniteljica smatra neprihvatljivim da grad, kao jedinica lokalne samouprave, čija je zadaća skrbiti o interesima sve djece na svome području, razlikuje djecu po vjerskoj pripadnosti i sudjelovanju u određenim vjerskim aktivnostima, te ih zbog toga nagrađuje bilo kakvom nagradom.

Takva praksa predstavlja diskriminaciju po osnovi vjere i uvjerenja djece koja ne prakticiraju katoličke vjerske običaje, djece drugih vjeroispovijesti i djece koja nisu vjernici.

“Doznavši kako Grad Đakovo i gradsko komunalno poduzeće besplatnim ulaznicama nagrađuju djecu koja redovito dolaze na katoličke mise, pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić je 8. i 9. prosinca putem medija upozorila da bi takvo postupanje bilo diskriminatorno”, stoji u priopćenju iz Ureda pravobraniteljice.

Takvo upozorenje pravobraniteljica je u četvrtak uputila gradonačelniku i Gradskom vijeću Grada Đakova te gradskom komunalnom poduzeću Univerzal d. o. o.

Preporučila im je da ukinu takvu odluku i praksu dovođenja u neravnopravan položaj djece po osnovi vjere i uvjerenja ili prakticiranja vjerskih običaja, kao i da svoj djeci u Đakovu omoguće ravnopravan položaj u uživanju tih usluga i pogodnosti koje im se pružaju.

Također je podsjetila na obvezu poštovanja zabrane diskriminacije iz Zakona o suzbijanju diskriminacije, kojim je zabranjeno stavljanje u nepovoljniji položaj bilo koje osobe po osnovi rase ili etničke pripadnosti ili boje kože, spola, jezika, vjere, političkog ili drugog uvjerenja, nacionalnog ili socijalnog podrijetla, imovnog stanja, tj. na odredbe koje postoje u hrvatskom Ustavu i Konvenciji o pravima djeteta.

Tko će odgovarati za optužbe?

Nakon što su neke udruge i stranke kao diskriminatornu osudile odluku đakovačke gradske uprave i komunalnog poduzeća da, na prijedlog župe, nagrade besplatnim klizanjem djecu za redoviti odlazak na mise zornice pred Božić, u srijedu su na tu temu održane čak tri konferencije za novinare: gradonačelnik je opovrgnuo da je riječ o diskriminaciji i rekao da su i drugi mogli dati prijedloge; velečasni je pozvao i druge sponzore da nagrade djecu za odlazak na zornice, a HNS je zatražio da sva djeca besplatno kližu.

Postaje posve jasno da su HRT i udruga Protagora lažno optužili i Crkvu i grad Đakovo. Hoće li predsjednik udruge Protagora i urednica Dnevnika Sanja Mikleušević odgovarati za blaćenje i sramoćenje?

[FB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.