Ustavni sud od ministra Pavića traži hitno očitovanje o financiranju spotova o mirovinskoj reformi

Zagreb, 08.05.2018 - Predsjednik Ustavnog suda Miroslav Šeparović na konferenciji za medije objavio je odluku o ocjeni suglasnosti s Ustavom Zakona o postupku izvanredne uprave u trgovačkim društvima od sistemskog značaja za Republiku Hrvatsku. Na fotografiji Miroslav Šeparović. foto HINA/ Daniel KASAP/ dk

Ustavni sud zatražio je u utorak od Ministarstva rada i mirovinskog sustava očitovanje o financiranju spotova o cjelovitoj mirovinskoj reformi, za koju sindikati i oporbeni političari tvrde da je usmjerena protiv referendumske inicijative “67 je previše”.

“Ustavni sud je odlučio da će od Ministarstva rada i mirovinskog sustava zatražiti detaljno izvješće o utrošku sredstava za spotove – koliko je ukupno predviđeno, koliko je do sada utrošeno, da li su za to predviđena sredstva u proračunu i koja je točno namjena upotrebe tih sredstava”, izjavio je Šeparović Hini.

Dodao je da su očitovanje zatražili “odmah i bez odgađanja”, nakon čega će Ustavni sud odlučiti hoćemo li što poduzimati.

“Da bi Ustavni sud u ovoj predreferendumskoj fazi koristio svoje nadzorne ovlasti mora se raditi o tako grubim povredama pravila demokratske procedure koji faktički dokidaju mogućnost građana da se izjašnjavaju na referendumu.

Ustavnom sudu za sada nisu predočeni takvi dokazi koji bi ukazivali da se radi o takvoj situaciji da Ustavni sud treba reagirati. Dakle pratit ćemo situaciju dalje i nakon očitovanja ministarstva odlučiti je li i što potrebno poduzeti”, kazao je Šeparović.

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin u petak je izvijestio da se dopisom obratio Ustavnom sudu, jer smatra da Vlada javnim novcem financira protureferendumsku kampanju, a vezano za sindikalnu inicijativu ’67 je previše’.

Grbin u dopisu poziva Ustavni sud da iskoriste svoje ovlasti koje im omogućavaju da nadziru radnje u referendumskog postupka te da državna tijela upozori da njihovo ponašanje nije u skladu s Ustavnom i zakonom.

“Vlada, odnosno, Ministarstvo rada i mirovinskog sustava koristi proračunska sredstva, koristi javna sredstva, novac poreznih obveznika kako bi financirala kampanju koja je direktno politički usmjerena ka negiranju tvrdnji sindikata i drugih koji sudjeluju u referendumskoj inicijativi ’67 je previše”, izjavio je Grbin novinarima.

Ministar rada i mirovinskoga sustava Marko Pavić u ponedjeljak je poručio da kampanja o cjelovitoj mirovinskoj reformi nije protureferendumska te ponovio da je referendum demokratsko pravo, ali da je Vlada dužna kontinuirano informirati svoje građane o reformama koje provodi.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina