(VIDEO) Vesna Pusić branila Pupovca: ‘Vlast šalje na neki način poruku – prihvatljivo je napadati ljude jer su Srbi’

Foto: Snimka zaslona

Bivša ministrica vanjskih i europskih poslova i saborska zastupnica GLAS-a Vesna Pusić gostovala je u N1 Studiju uživo. Komentirala je konferenciju za novinare Milorada Pupovca, kao i situaciju u vladajućoj koaliciji povodom njegovih izjava.

Upitana da komentira izjave Milorada Pupovca na današnjoj konferenciji za novinare, Pusić je rekla: “Moram reći da nisam doživjela kao neki napad na Hrvatsku. Nisam ni ovo danas doživjela kao ispriku nego kao dodatno objašnjenje. Nakon svih tih incidenata koji su svi bazirani na etničkoj podlozi, on je rekao nešto što je apsolutno šokiralo hrvatsku javnosti i mislim da je to dobro.”, rekla je za N1.

Vesna Pusić napala Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH: Sjećate li se čestitke Komšiću?

Vesna Pusić na forumu u organizaciji GLAS-a: Mladi su najkonzervativniji, “tu nešto ne štima”

Zašto Plenković štiti Joška Para i Vesnu Pusić?

Mučno svjedočanstvo silovane žene u Vukovaru: ‘Morala sam se smijati’ – podsjetimo se što je žrtvama silovanja poručila Vesna Pusić

(VIDEO) Grmoja poručio Vesni Pusić: ‘Nervozni ste jer propitujem Vašu ulogu u aferi u MVEP-u’

Pusić je rekla kako pojedinaca koji izazivaju incidente na etničkoj bazi uvijek ima i u hrvatskom i u drugim društvima.

“Takvi pojedinci gledaju poruku koja dolazi iz vrha države. Kad se radi o bilo kakvom incidentu vezano uz kritiku te vlasti, onda je odnos sasvim drukčiji. Vlast šalje na neki način poruku – prihvatljivo je napadati ljude jer su Srbi”, ističe Pusić i dodaje kako je Pupovac “jedan od političara koji doprinosi jednoj boljoj Hrvatskoj”.

“SDSS koliko god je politička stranka, zastupa jednu vrlo specifičnu grupaciju ljudi, a to je još uvijek jedna vrlo osjetljiva grupacija”, dodaje.

Osvrnula se i na rezervirana mjesta u Hrvatskom saboru za pripadnike nacionalnih manjina.

“To bi bilo anakrono samo pod pretpostavkom da nema diskriminacije socijalne i političke prema etničkom kriteriju. Kad toga ne bi bilo mi ne bismo imali rezervirana mjesta za manjine u Saboru. Rezervirana mjesta govore da postoji svijest o tome da je etnička diskriminacija problem”, kazala je Pusić.

Pusić smatra kako će Pupovac ostati u vladajućoj koaliciji.

“Pupovcu bi osobno bilo lakše i elegantnije da izađe i dičiti se tim potezom. Ali bi za ljude koji su glasali za njega postao potpuno beskoristan. Zamislite da su predstavnici manjina koje su ti ljudi izabrali u opoziciji, ne bi im mogli nikako pomoći”, smatra.

Vesna Pusić, bivša potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih poslova, iza sebe je ostavila brojne afere.

Podsjetimo, Ministarstvo vanjskih poslova, za vrijeme dok je Vesna Pusić bila ministrica, dodijelilo je novac udruzi Documenta na čelu čijeg je upravnog odbora njezin brat Zoran Pusić. U Ministarstvu vanjskih poslova s Vesnom Pusić na čelu nije se štedjelo. Za projekt pod nazivom “Izgradnja kapaciteta ukrajinskih OCD-a za istraživačko dokumentacijski rad na teškim kršenjima ljudskih prava” Documenti je od strane ministarstva dodijeljeno 248.992,80 kuna.

Vesna Pusić više je puta u svojim javnim nastupima isticala netočne tvrdnje kako je Hrvatska vodila agresorski rat u Bosni i Hercegovini, naštetivši tako ugledu Republike Hrvatske, a nije se iskazala niti u poštivanju demokratskih procedura, kada je uoči referenduma o ustavnoj zaštiti braka poručila kako je važno „da svi građani, bez obzira što mislile o ovoj konkretnoj temi, izađu na referendum i glasaju protiv.”

Pusić je tijekom kandidature za UN objavila tekst lažno se predstavljajući kao osobu kojoj se zbog “društvenog aktivizma”, odnosno feminizma, 1979. godine u Socijalističkoj Federativnoj Republici Jugoslaviji “prijetilo formalnim progonom” te je bila izložena “političkom pritisku i napadima”, o čemu je Narod.hr detaljno pisao.

Istina je – potpuno drugačija. Vesna Pusić je od 1978. godine zaposlena na Odsjeku za sociologiju Filozofskog fakulteta koji je osnovan samo godinu dana ranije. Studiji sociologije u SFR Jugoslaviji, baš kao i njegovi zaposlenici posljednjih dvadeset godina totalitarnog komunističkog režima služili su širenju marksizma i komunističke ideologije. Tumačenje jugoslavenskog društva, religije, klasne borbe, radničkog samoupravljanja, planske privrede, baš kao i pseudoznanstveni radovi i pseudoistraživanja bili su gotovo u potpunosti u funkciji podupiranja jednopartijskog sustava i potpuno pod kontrolom Komunističke partije Jugoslavije, odnosno Komunističke partije Hrvatske. Svi društveni fakulteti SFRJ bili su u fukciji nametanja marksističke ideologije.

Tema doktorata Vesne Pusić to odlično pokazuje – doktorirala je 1984. godine na temu “Uloga kolektivnog odlučivanja u realizaciji radničkih interesa” – u kojem je, kako se čini, na razne načine protumačeno kako je u stvari komunistička partija kroz “radničko samoupravljanje” štitila interese radnika. Mentori su bili Josip Županov, Josip Obradović i Jovan Mirić.

Komunistički režim se prema osobama “kojima je prijetio formalnim progonom” ili na koje je “vršio politički pritisak i napade” odnosio bitno drugačije nego prema gospođi Pusić.

U ovom kontekstu feminizma vrijedi se podsjetiti što je žrtvama silovanja 2012. godine poručila tadašnja ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

Naime, Udruga Žene u Domovinskom obratile su se ministrici pismom zatraživši sastanak kako bi joj iznijele problem ratnog zločina nad ženama Vukovara u vrijeme okupacije 1991. godine.

Ona ih, naravno, nije primila, a u razgovoru za Tportal im je poručila da se pridruže gay koloni na Split Prideu.

“Nije mi poznato da žele sa mnom razgovarati. Kažu da su poslale zahtjev za sastanak u siječnju, u to vrijeme je glavna tema bio referendum o pristupanju Hrvatske Europskoj uniji, ali njihov zahtjev nije došao do mene … Međutim, očekivala bih da one, kao žrtve nasilja, imaju solidarnost sa svim drugim žrtvama ili potencijalnim žrtvama nasilja te očekujem da budu u prvim redovima na Split Prideu”, kazala je tada Pusić, ujedno i jedna od najglasnijih zagovornica Istanbulske konvencije.

Vesni Pusić uvođenje Hrvatske u LGBT core skupinu nije pomogao za izbor glavne tajnice UN-a

Bivša HNS-ova ministrica u Kukuriku Vladi Zorana Milanovića intenzivno je provodila liberalne politike koje je kasnije isticala u svojoj kandidaturi za glavnu tajnicu Ujedinjenih naroda.

Tako je Pusić za vrijeme svog mandata 2013. godine Hrvatsku priključila neformalnoj međunarodnoj skupini zemalja nazvanoj “UN Lesbian, Gay, Bisexual, Transgender Core Group” – “LGBT jezgrena skupina UN-a” iako za to nije dobila mandat od Hrvatskog sabora.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/N1