Beroš o smrti dječaka: ‘Ne mogu reći da je bilo propusta u liječenju’

Zagreb, 24.01.2021 - Iujava ministra zdravstva Vilija Beroša nakon sastanaka s predsjednikom Vlade Andrejem Plenkovićem i epidemiolozima o novim epidemiološkim mjerama. Na fotografiji Vili Beroš. foto HINA/ Edvard ŠUŠAK/ es

Ministar zdravstva Vili Beroš dao je izjavu nakon sastanka članova Nacionalnog stožera s premijerom. Između ostaloga, govorio je i o smrti 11-godišnjeg dječaka koji je preminuo nakon teških komplikacija od koronavirusa.

Beroš je rekao da je smrt dječaka jedna od najtužnijih vijesti od početka pandemije.

“Izražavam sućut obitelji. Zatražio sam očitovanja o tijeku liječenja”, rekao je Beroš, dodavši da je zasad dobio najveći dio dokumentacije, ali da zbog Zakona o zaštiti prava pacijenata ne može sve iznositi.

Dječak u dobi od 11 godina preminuo je tijekom noći sa subote na nedjelju u Klinici za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” u Zagrebu od posljedica Covida, izvijestio je  ranije danas pročelnik Zavoda za infektivne bolesti Klinike prof. Goran Tešković. Riječ je o najmlađoj žrtvi koronavirusa u Hrvatskoj.

Beroš je naveo kako je dječak bio pozitivan na Covid te da je najvjerojatnije preminuo od multisistemskog inflamatornog sindroma, odnosno multisistemske upalne reakcije koja je opisana u dječjoj dobi – prema literaturi, u dobi od dvije do 15 godina moguće je ovakvo zbivanje.

”To zbivanje trigerirano je samom infekcijom, međutim, dolazi do prekomjernog upalnog odgovora u organizmu koji zahvaća krvne žile i na taj način može zahvatiti i više organa, i srce, i pluća, i bubrege, i nažalost nerijetko završava najtežim ishodom. Najvjerojatnije se to dogodilo i u ovom slučaju”, rekao je Beroš, dodavši da se do kraja analize ipak ne može apsolutno tvrditi da je to istina, ali da su prema dosadašnjim izvještajima stvari otprilike takve.

Beroš je naveo da je prilikom inicijalnog prijama dijete bilo negativno te da je dominirala probavna simptomatologija, zbog čega je i operiran, ali je slijed zbivanja doveo do ovakvog ishoda.

”Prema onoj medicinskoj dokumentaciji koja mi je dostavljena tijekom jutra za sada ne mogu reći da je bilo kakvih propusta u liječenju, odnosno u brzini liječenja jer je dijete zaprimljeno, adekvatno obrađeno, prvi test je bio negativan, možda čak i dva, nakon toga operirano, sve u nastojanju da se riješi problematika, ali eto, nažalost, sudbina nije htjela da to ide u dobrom smjeru”, rekao je Beroš, dodavši da su pedijatri i liječnici obiteljske medicine upoznati s ovakvom mogućom reakcijom.

Kazao je i kako je ovakav slučaj iznimka te da u ovom trenutku nema sličnih prijetećih slučajeva  kao što nije zamijećen ni  povećan broj zaraze koronavirusom kod djece.

“Izimno je malo djece u ovom trenutku zaraženo koji su simptomatski, te nitko nije teže bolestan niti je približnog stanja poput ovog. Ovo što se dogodilo  dešava se iznimno i na svjetskoj razini, a pogotovo na razini zemlje od 4,5 milijuna stanovnika. Stoga možemo reći da je iznimka; u ovom trenutku nema prijetećih sličnih slučajeva kao što nismo ni primijetili povećanu zarazu kod djece”, rekao je Beroš.

Kod preminulog dječaka došlo je do rijetkih i teških komplikacija Covida-19

Ravnatelj Klinike za dječje bolesti Zagreb Goran Roić izjavio je u nedjelju kako je kod preminulog dječaka od Covida-19 došlo do rijetkih i teških komplikacija.

Dječak je primljen u Klaićevu bolnicu 21. siječnja s povremenim bolovima u trbuhu, temperaturom i glavoboljom nakon čega je zbog rijetkih i teških komplikacija prebačen u infektivnu kliniku.

“Zbog sumnje na bolove u trbuhu nepoznatog uzroka primljen je na Odjel dječje kirurgije gdje se pristupilo izradi laboratorijskih i drugih dijagnostičkih nalaza. Zbog laboratorijskih znakova koji su ukazivali na oštećenja bubrega i jetre te sepsu i peritonitis, premješten je istu večer u jedinicu intenzivne skrbi”, rekao je Roić.

Dječak, koji nije od prije imao neke bolesti, podvrgnut je operativnom zahvatu tijekom kojega je došlo do zastoja srčanog rada, izvršena je reanimacija i nakon stabilizacije operacija ja završena, no, dijete je u postoperativnom tijeku bilo ovisno o respiratornoj i kardiovaskularnoj potpori.

S obzirom na to da je u međuvremenu stigao i pozitivan nalaz na covid-19, stručnjaci su posumnjali na multiorgansko zatajenje, odnosno sindrom koji je jedan od imunoloških komplikacija covida-19 te je dječak idućega dana, 22. siječnja, prebačen u Kliniku za infektivne bolesti.

Roić kaže kako se u Klaićevoj dosad nisu susreli s pojavom tog sindroma, no, ističe kao su liječnici u Klinici za infektivne bolesti zabilježili na razini Hrvatske 20-ak takvih pacijenata, ali blaže kliničke slike i s dobrim ishodom.

“Sindom je vrlo rijedak, ali može biti težak i dovesti do tragičnog ishoda. Unatoč poduzetim svim mogućim mjerama i terapije i potpore, jednostavno se tako brzo razvijalo i tako je teška bila komplikacija i imunološka reakcija da nije bilo pomoći”, rekao je Roić.

O popuštanju mjera

Idući tjedan odlučit će se o mogućem popuštanju epidemioloških mjera, o otvaranju sportskih dvorana i teretana, te o mogućnosti nastave uživo za učenike viših razreda osnovnih škola, potvrdio je u nedjelju ministar zdravstva Vili Beroš.

Naime, sadašnje epidemiološke mjere na snazi su do 31. siječnja, a o mogućem popuštanju razgovaralo se danas na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ocijenjeno je kako je epidemiološko stanje u Hrvatskoj iznimno zadovoljavajuće, što dopušta razmišljanje i o nekoj relaksaciji, izjavio je ministar zdravstva Beroš nakon sastanka.

No, istaknuo je da će do popuštanja doći samo ako se nova varijanta koronavirusa ne pojavi u Hrvatskoj, jer, dodaje, tada sve pada u vodu i bit će potrebna nova prilagodba.

U sklopu eventualnih popuštanja mjera, Beroš je potvrdio kako se razgovara o tome da se učenici viših razreda osnovne škole vrate na nastavu u škole, da se sportske aktivnosti stave u prvi plan i otvore teretane, a nastojat će se ujednačiti mjere za ugostitelje.

“Donijet ćemo mjere koje će biti primjerene trenutku, epidemiološkoj situaciji u Europi i Hrvatskoj te činjenici da su oko nas i neke nove varijante virusa”, istaknuo je.

Na sastanku je, kaže, bilo riječi i o poremećaju s cijepljenjem protiv koronavirusa, jer proizvođači cjepiva nisu ispoštovali potpisane ugovore koji su definirali dinamiku i količinu isporuke.

Usuglašeno je kako će Hrvatska i sama i u okviru EU, tražiti još jednom da nadležni razgovaraju s proizvođačima cjepiva, i nađu način da se ranije dogovorene isporuke realiziraju.

Dogovoreno je da se razradi strategija sekvenciranja genoma koronavirusa kako bi se detektirala eventualna pojava novih varijanti virusa u Hrvatskoj.

Ministar zdravstva Beroš izvijestio je da je u sklopu Zaklade za znanost do sada napravljeno preko sto sekvenciranja genoma virusa, a po preliminarnim rezultatima, među uzorcima iz županija sjeverne Hrvatske bilo je nekih elemenata sukladnim genskim promjenama virusa u Škotskoj.

“To može i objasniti onako nagli porast broja novozaraženih u Međimurskoj i Varaždinskoj županiji. No, u ovom trenutku nema takvih žarišta i može se vjerovati da takvog virusa nema u Hrvatskoj, no nismo izolirani”, upozorio je.

Podsjetio je i da se niz europskih zemalja zatvara u strahu o novih varijanti virusa, te poručio kako će to sve biti uzeto u obzir prilikom donošenja novih mjera sljedeći tjedan.

Upitan za dostatnost Pfizerovog cjepiva za docjepljivanje, odgovorio je kako ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak garantira da imamo dovoljne količine i da tu neće biti problema.

No, poručio je i da s novim dozama cjepiva moramo biti krajnje racionalni, jer je dinamika dostave nešto smanjena. Cilj je procijepiti sve koji su dobili prvu dozu, no u ovom trenutku neće se širiti obuhvat cijepljenja, objasnio je.

Ministar Beroš je potvrdio da je na međuresornom sastanku članova Vlade, epidemiologa i Nacionalnog stožera civilne zaštite, bilo riječi i o nabavi cjepiva iz drugih izvora, no, kaže, nije donesena nikakva definitivna odluka o tome.

“Suglasni smo da ćemo tražiti ono što je dogovoreno i što je Europa očekivala od proizvođača”, istaknuo je.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina