KoHOM: ‘Pozivamo liječnike da budu maksimalno dostupni pacijentima’

Foto: Thinkstock

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine pozvala je u petak obiteljske liječnike da ustraju u maksimalnoj dostupnosti svim svojim pacijentima, svjesni nedostatka liječnika i izazova koji se očekuju, a pacijente da ustraju u pridržavanju protuepidemijskih mjera.

“Epidemija izazvana virusom COVID-19 traje dulje nego što je to itko mogao predvidjeti, a još uvijek nema pravog odgovora na pitanje kako će se situacija dalje razvijati. Obiteljski liječnici okupljeni u udruzi KoHOM pozivaju kolege da ustraju u maksimalnoj dostupnosti svim svojim pacijentima”, priopćila je Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM).

Svjesni su da je velik nedostatak liječnika u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, ali i toga kakvi ih izazovi u skoro vrijeme čekaju – uz aktualnu epidemiju očekuje ih i gripa, uz turiste i izbjeglice, a uz veliko administrativno opterećenje i najavljeni novi preventivni programi.

KoHOM pacijente poziva da ustraju u pridržavanju protuepidemijskih mjera – društvena udaljenost, maske u zatvorenim prostorima, čuvanje starijih i bolesnih. Svima preporučuju da se prije dolaska u ordinacije najave telefonom, a kod dolaska obavezno nose masku.

“Tako sprječavamo grupiranje bolesnih i ugroženih skupina kao i dulje zadržavanje u čekaonici. To ne znači da smo zaključali vrata već da smo organizaciju rada prilagodili epidemijskoj situaciji”, istaknuli su liječnici.

Dnevni broj kontakata liječnika i medicinske sestre s pacijentima je veći od 100, vrlo često i blizu 200, stoga će biti iznimno važno razumijevanje, strpljenje i suradnja svih pacijenata, naglasili su.

U kontekstu najavljene reforme primarne zdravstvene zaštite, KoHOM stoji na raspolaganju za aktivno uključivanje u izradu novih zakonskih rješenja i to s pozicije praktičara s terena jer, ističe, liječnici u primarnoj zdravstvenoj zaštiti najbolji su poznavatelji sustava primarne zdravstvene zaštite, ali i profesionalci s jasnom vizijom što bi se moglo unaprijediti, odnosno što se može promijeniti.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hina