Prvi pacijenti smješteni u Arenu Zagreb

Foto: snimka zaslona

U zagrebačku Arenu stigli su prvi pacijenti. U stacionaru je pripremljeno 100 kreveta, uz trećinu njih spremne su i boce s kisikom. Očekuje se prihvat oboljelih iza kojih je liječenje u Kliničkoj bolnici Dubrava i Klinici za infektivne bolesti. Iako su sada u boljem stanju, potreban im je nadzor. Uz medicinske sestre, dočekat će ih i 18 liječnika – tri vojna i 15 iz bolnice “Sestre milosrdnice”.

– Danas je planiran prijem 15 Covid-19 pozitivnih pacijenata, rekao je za Dnevnik u podne HTV-a koordinator stacionara Arena Davor Vagić, pojasnivši da je riječ o premještaju s Klinike za infektivne bolesti “Dr.Fran Mihaljević”, KB Dubrava i iz jednog dijela stacionara KBC Sestre milosrdnice.

– To su pacijenti s blažim stanjem, pred kraj liječenja, koji trebaju 2, 3 ili 4 dana da se oporave kako bi išli dalje. Arena sada ulazi u svoju testnu fazu i dogovor je da takvi pacijentu dolaze k nama, pojasnio je Vagić. Istaknuo je kako je medicinsko osoblje došlo jutros u 8 sati te da je prošlo edukaciju pripremljenu za liječnike i medicinske sestre.

– Upoznali su se sa sigurnosnim stvarima i njihove smjene počinju. U smjeni će biti po tri liječnika. Od 6-8 medicinskih sestara za prvi dio prihvata, s tim da će biti po 12 sati i nakon toga će se mijenjati, rekao je.

MORH: Hrvatska vojska angažirana u stacionaru u Areni Zagreb

I pripadnici Hrvatske vojske angažirani su u radu otvorenog stacionara u Areni. Pripadnici Oružanih snaga RH zaduženi su za logističku pomoć. Kroz smjenski rad ukupno će biti uključen 21 pripadnik Hrvatske vojske.

Pukovnik Berislav Dalić rekao je kako će liječnici iz Hrvatske vojske, kao i medicinski tehničari, imati svoju zonu odgovornosti, zajedno sa specijalistima iz KBC-a Sestre milosrdnice, dok će se tim za logističku pomoć, šest pripadnika HV-a baviti poslovima nevezanim uz zdravstvenu djelatnost, poput popune čistim zaštitnim odijelima i ostalom opremom te neće ulaziti u kontaminirane zone već će raditi isključivo u čistim područjima.

– Zaduženi su za sve ono što ne mora napraviti medicinsko osoblje jer nastojimo poštedjeti medicinske djelatnike, rekao je Dalić.

Arena Zagreb u potpunosti je opremljena i koristi se kao stacionar za pomoć zdravstvenom sustavu kako bi se rasteretili bolnički kapaciteti. Stacionar Arena Zagreb kompletno je medicinsko-tehnički opremljen, uključujući rendgenski aparat, priručni laboratorij i ljekarnu, organiziran kroz potrebno zdravstveno osoblje, a ima 24-satnu komunikaciju s matičnim KBC Sestre milosrdnice.

U stacionar dolaze isključivo dogovoreni Covid pozitivni pacijenti, prema unaprijed dogovorenom premještaju između zdravstvene ustanove koja premješta takvog pacijenta i stacionara Arena Zagreb.

Marija Gomerčić Palčić, voditeljica COVID odjela u KBC-u Sestre milosrdnice i voditeljica liječnika u stacionaru Arena za HTV je u petak rekla kako vjeruje liječnicima koji će biti u Areni jer ih osobno poznaje i s njima svakodnevno radi.

– Svoje bih im zdravstveno stanje povjerila bez ikakvog problema, u toj im mjeri vjerujem, uvjerava.

– Kriza je u nama probudila osjećaj iz Domovinskog rata. U muci se poznaju junaci, kaže pukovnik Berislav Dalić, neurolog, zapovjednik vojne sastavnice u Stacionaru Arena Zagreb.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt