Sutra započinje došašće – evo što trebate znati o misama zornicama!

Foto: Getty Images

“Srca gore, evo zore!” – kaže pučka adventska pjesma pozivajući na budnost u vremenu priprave za blagdan Kristova rođenja, ali i za Kristov ponovni dolazak.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Došašće ili advent liturgijsko je vrijeme iščekivanja Božića, vrijeme u kojem se naglašava Isusova poruka: “Budni budite i u svako doba molite” (Lk 21, 36). Zbog toga se u to vrijeme organiziraju tzv. “mise zornice” – obično u 6 sati ujutro, a vjernici ustaju rano kako bi im mogli prisustvovati.

“Pripravite put Gospodinu, poravnite mu staze!” (Iz 40,3) – poziva nas Biblija.

Vrijeme je to radosnog iščekivanja. Kroz misna se čitanja često pred vjernike stavlja lik Ivana Krstitelja i njegovih roditelja, Isusove majke Marije i svetog Josipa. Ivan Krstitelj onaj je koji je propovjedajući i krsteći na rijeci Jordan, pozivao svoj narod da se pripravi za dolazak Spasitelja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Obratite se jer približilo se kraljevstvo nebesko!” (Mt 3,2) – riječi su Ivana Krstitelja koje su vrlo aktualne upravo u vremenu adventa.

Osim podsjećanja na Ivanovo djelovanje, evanđelja u došašću govore i o svemu onome što se zbivalo uoči Isusova rođenja – Marijino začeće, njezin posjet Elizabeti koja pod svojim srcem nosi Ivana Krstitelja, Josipov san i njegova odluka da ne napusti Mariju, nego da preuzme ulogu Isusova poočima… Svi su nam ti likovi upravo u došašću stavljeni u razmatranje.

Za sve one koji neće biti u mogućnosti pohađati crkve, zornice će ovog adventa, počevši od ponedjeljka, moći pratiti i putem Hrvatskog katoličkog radija – svakog jutra u 6 sati iz crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama u gradu Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zornice nas potiču da ranije ustajemo, da stvorimo disciplinu i da se dublje duhovno pripravimo za Božić.

Stoga, ne propustite i vi u ovim danima barem povremeno otići na zornicu te kroz to ostvariti Isusov poziv da budete budni i spremno iščekujete njegov dolazak!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.