(VIDEO) Cijepljenje protiv gripe i u ljekarnama

Foto: Thinkstock

Već tjednima slušamo koliko će ove godine biti važno cijepiti se protiv gripe. Cijepljenje počinje za dvadesetak dana, a u ljekarne je stiglo prvih 50 tisuća doza. No, gotovo sve su već rasprodane…, javlja HRT.

HRT-ova reporterka posjetila je jednu zagrebačku ljekarnu te je kazala za Dnevnik da u Hrvatsku ove godine stiže gotovo 300.000 više doza cjepiva. Pozvala je građane koji se nisu cijepili prošle godine da to svakako učine.

Ištuk je dodala da je stiglo 50.000 doza cjepiva u ljekarne u Hrvatskoj, te su sve doze rasprodane.

Mag. pharm. iz Gradske ljekarne Zagreb Toni Vidović kazao je da još nisu doze cjepiva rasprodane u Gradskoj ljekarni Zagreb.

– Dakle, trenutno smo na 50% zaliha koje smo dobili jučer, pacijenti zovu već danima. Smatramo da je interes dosta velik i očekuje se još jedna pošiljka za dva do tri tjedna, istaknuo je Vidović.

Dodao je da je cijena cjepiva oko 96 kuna. Naglasio je da je procijepljenost u Hrvatskoj protiv influence dosta niska te je već drugu godinu uvedeno cijepljenje u ljekarnama. Pacijenti su time zadovoljni jer im je ljekarna dostupnija.

– Određeni dio pacijenata izražava bojazan odlaziti liječniku obiteljske medicine jer se čeka u čekaonicama i izloženi su potencijalno zarazi virusom, rekao je.

Vidović je kazao da će cijepljenje u ljekarni započeti 19. li trajat će do 24. listopada. Naglasio je da će izaći popis u kojim ljekarna će se moći obaviti cijepljenje.

Da cijepljenje glavu čuva, ovi stručnjaci ne dvoje.

– Oni koji ne vjeruju u cijepljenje rekao bih i usporedio  s time kao da tvrde da zemlja nije okrugla nego ravna, rekao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.

Cjepivo je besplatno za rizične skupine – kronične bolesnike malene i velike, srčane, bubrežne, osobe koje su bile podvrgnute transplantaciji, oboljele od raka, dijebetičare, za starije od 65 godina, zdravstvene i domske djelatnike.

– Ja se nadam da će nam Covid uz sve ovo loše što nam je donio da će nas osvijestiti da sami brinemo o svome zdravlju, kazala je pomoćnica ministra zdravstva prim. Vera Katalinić Janković, dr. med.

Cijepljenje protiv gripe počinje 15. listopada.

– Mi smo evo uspjeli osigurati dodatnih 130 000 doza cjepiva protiv gripe koja će nam doći početkom 12 mjeseca a isto tako od ovih 460 000 još imamo  u ljekarnama ovo što su veledrogerije osigurale za ljekarne 100 000 doza, tako da imamo gotovo 700 000 doza, naglasio je Capak.

Kako bi gužve bile što manje, cijepljenje se provodi i u ljekarnama.

– Ljekarnici su tu da pomognu obiteljskim liječnicima kako bi komplikacija bilo što manje, kako bi troškovi za naše zdravstvo bili manji jer se time štede i antibiotici i novac za hospitalizaciju, kazala je izvršna direktorica Hrvatskog farmaceutskog društva doc. dr. sc. Maja Jakševac Mikša mag. pharm.

Iznimno je važno cijepljenje protiv pneumokoka za djecu i starije od 65 godina.

– Bolest može se najčešće manifestirati kao upala pluća međutim u dječjoj dobi , ranoj dječjoj dobi može biti često i u obliku upala uha koja može rezultirati i upalom moždanih ovojnica, što zna biti iznimno opasna, teška i smrtonosna bolest, kazala je ravnteljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” prof. dr. sc. Alemka Markotić , dr. med.

Poruka kampanje je “Prevencija, a ne komplikacija”. Ako već COVID-19 ne možemo izbjeći, od gripe i pneumokoknih bolesti možemo se zaštititi.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/hrt