(VIDEO) Dr. Markotić: ‘Nema razloga da se ukidaju epidemiološke mjere kad epidemija još uvijek traje u zemljama u okruženju i u EU’

Foto: snimka zaslona

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić gostovala je na RTL-u gdje je govorila o evenualnom kraju epidemije koronavirusa, ali i mogućem novom valu najesen.

Na pitanje zašto je Stožer danas ukinuo neradnu nedjelju, Markotić je kazala da kao i kod drugih mjera, tako i kod ove dolazi do postepenog popuštanja. “Epidemiolozi i HZJZ je procijenio da je epidemiološka situacija dobra i da se može dalje nastaviti s popuštanjem mjera, uključujući i radnu nedjelju”, kazala je Markotić.

Hrvatska već dva dana nema novozaraženih od koronavirusa. Na pitanje da države u susjedstvu već proglašavaju kraj pandemije i objavljuju da su korona free, Markotić je kazala da je Slovenija proglasila kraj pandemije, Crna Gora već dosta dana nema pozitivnih slučajeva.

“Crna Gora se usudila reći da je bez korone. Vidjet ćemo. Hrvatska je od samog početka oprezna, zemlja smo koja je poželjna za brojne turiste. Nema razloga da trčimo ni s jednom od tih izjava, niti da se ukida epidemija kad još uvijek traje u zemljama u okruženju i zemljama u EU”, kazala je Markotić te dodala da Hrvatska još treba čekati s tim objavama.

“Ništa se neće promijeniti ako mi sada proglasimo da je nešto slobodno, a za 20 dana opet kažemo da imamo novi slučaj”, rekla je.

Odgovorila je i na pitanje kada ćemo moći reći da smo pobijedili koronu. “Kada cijeli svijet kaže da ju je pobijedio, onda možemo reći da smo pobijedili. Hrvatska je protiv korone napravila izvrstan rezultat, držimo se izvrsno i nadam se da ćemo tako i nastaviti”, kazala je Markotić.

No, premijer Plenković je danas rekao da smo pobijedili koronu. “U tom kontekstu to možemo reći, u ovoj trenutnoj situaciji, da jesmo pobijedili. Nula pozitivnih se može reći kao pobjeda. Na nama iz struke je da dalje pratimo i vidimo hoće li se pojaviti neki novi slučaj”, kazala je Markotić.

Manje restriktivne mjere najesen?

Markotić je kazala da smo iz ovog prvog vala puno naučili.

“Cijeli svijet je bio u nekoj vrsti straha, neizvjesnosti i neznanja o tome na koji način će se taj virus ili širiti i kako ćemo ga dijagnosticirati i kakve ćemo imati kliničke slike. Puno toga znamo, a puno toga još uvijek ne znamo. Sigurno ćemo se najesen puno lakše boriti. Jedna stvar koja je bitna je da smo inicijalno mislili da će se on slobodno širiti zrakom, da nećemo možda moći niti hodati ulicom. Sad je ipak jasno da je to kapljična bolest za koju ipak treba neki bliži i češći kontakt. I to je dobra stvar u toj priči. Ali ne za opuštanje”, kazala je.

O mogućem drugom valu na jesen, kazala je da misli da bi mjere bile manje restriktivne. “Ali ako opet bude na jesen neka situacija, bit će i strože mjere. Mi ćemo pokušati da budu racionalne kao što su i sada bile”, kazala je.

Na pitanje hoće li cijeli hotel morati u karantenu, ako se utvrdi da je jedan gost pozitivan, Markotić je kazala da ne. “Netko mora čovjeka pregledati, epidemiolozi moraju uzeti njegove podatke i vidjeti njegove kontakte i kretanja, jesu li ljudi koji su bili s njim u kontaktu imali distancu, higijenske, mjere zaštitu i slično. I potom će se prosuditi što treba napraviti u takvom objektu”, kazala je Markotić te dodala da se takva situacija može dogoditi, ali vjeruje da će epidemiološke službe znati na njih odreagirati. “A i mi infektolozi uspješno liječiti ljude”, rekla je.

Liječnici kažu da su ove godine imali puno atipičnih upala pluća. Na pitanje je li moguće da je koronavirus u Hrvatskoj bio i prije prvih poznatih slučajeva, Markotić je kazala da se možda može dogoditi da je bio pokoji slučaj.

“Prema kliničkoj slici i kako se kretala naša epidemiološka situacija, ne očekujem neki veliki broju pozitivnih. Možda pokoji. Da je bilo neprepoznato, a to se dogodilo u Italiji, mi bi imali talijanski scenarij”, kazala je Markotić i dodala bi do kraja lipnja mogli imati rezultate tih testova.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr/RTL