1. sudenoga 1968. prof. dr. sc. Nikola Fink – istaknuti hrvatski zoolog

Foto: library.foi.hr

Fink, Nikola, hrvatski zoolog (Zagreb, 10. XI. 1894 – Zagreb, 1. XI. 1968). Biologiju je diplomirao na Filozofskom fakultetu u Zagrebu (1916), gdje je i doktorirao (1917).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od 1927. kustos Hrvatskoga narodnoga zoološkog muzeja, a od 1946. redoviti profesor zoologije na Prirodoslovno-matematičkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, a jedno vrijeme i dekan toga fakulteta.

Glavno područje njegova rada bila je entomologija, posebno entomofauna naših krajeva.

Prof., dr. sc. Nikola Fink bio je i voditelj zagrebačkog zoološkog vrta (1945.–50).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Njemu u čast jedna nova vrsta račića iz naših krajeva nazvana je monodella finki.

Glavni urednik Prirode od 1920.-1921. godine. Napisao više od 200 znanstvenih, stručnih i popularnoznanstvenih radova, članaka i prikaza.

Glavna djela: Nasljeđivanje (1919), Razvoj živih bića (1919) i udžbenici zoologije (Ognev–Fink: Zoologija kralježnjaka, 1956). Priredio Brehmovo djelo Kako žive životinje. U Imeniku znanstvenih naziva životinja (1956) M. Hirtza obradio zoološke nazive vodozemaca, gmazova, ptica i riba. (Enciklopedija.hr)

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.