10. siječnja sveti Pavao iz Tebe – pustinjak koji je doživio 113 godina!

Foto: GettyImages

O njemu znamo zahvaljujući Svetom Antunu opatu koji ga je sahranio, te Svetom Jeronimu koji je zabilježio njegovu biografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Ljudi željni živjeti po duhu Evanđelja povlačili su se u pustinju i ondje su nesmetani od suvišnih briga i rastresenosti živjeli u molitvi, razmišljanju i pokori. Kao prvaka tih pustinjka Crkva slavi svetog Pavla.

Sv. Pavao je rođen u Egiptu, u kršćanskoj obitelji. Izvrsno je obrazovan, govori grčki i egipatski. Roditelji su mu umrli kada je imao 15 godina. Nekoliko godina kasnije, sredinom III. st., započeli su strašni Deciusovi progoni, te Pavao bježi u pustinju kako bi izbjegao progonima, ali se i uklonio od makinacija svog brata Petra i ostatka obitelji koji su željeli njegovo imanje. Ostatak života proživio je u pećini u pustinju. U njegovoj blizini nalazila se mala oaza s palmama koje su mu pružale hranu. Tako je provodio najjednostavniji život, skroman i nepoznat svijetu, zadovoljan s malim, upravo najpotrebnijim. Doživio je duboku starost, nakon 113 godina života primio je vječnu nagradu za sva trpljenja prikazana iz ljubavi prema Kristu Patniku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Konačno je u dubokoj starosti jednoga dana umro Sv.Pavao. Sv.Antun počeo mu kopati grob pod palmom. Ali kako je i on već bio star, ponestalo mu snage. Smalaksalu starcu pritekla su u pomoć dva pustinjska lava i svojim šapama do kraja iskopali grob za Sv.Pavla.

O njemu znamo zahvaljujući  Svetom Antunu opatu koji ga je sahranio te Svetom Jeronimu koji je zabilježio njegovu biografiju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.