10. srpnja 1940. – osnovana Vichyjevska vlada u Francuskoj

Foto: Tom Lemmens, earlier vectorization by Sbmehta (cc-0)

Na današnji dan 1940. osnovana je Vichyevska vlada maršala Philippea Petaina. Bila je bliska suradnica Hitlerovog nacističkog režima. Zanimljivo je da je grad Vichy, gdje je bilo sjedište maršala Pétaina, bio otprije poznat kao lječilište i ljetovalište.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas poznata kozmetička marka Vichy također je dobila ime po tom francuskom gradu.

Na današnji dan 1940. u Francuskoj se dogodio značajan sastanak parlamenta na kojem je izglasan prijenos vlasti na tzv. Vichyjevsku vladu maršala Philippea Pétaina. Glasovanje je održano u Vichyju, malenom gradiću u koji se preselila francuska vlada nakon što je Treći Reich okupirao Pariz i otprilike polovinu francuskog teritorija (sjever i zapad Francuske).

Maršal Philippe Pétain imao je u tom trenutku već 84 godine (već u doba Prvog svjetskog rata, kad je bio zapovjednik na bojištu, prešao je šezdesetu). Pétainova Francuska surađivala je s Hitlerovim Trećim Reichom kao svojevrsna vazalna država.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zanimljivo je da je grad Vichy, gdje je bilo Pétainovo sjedište, bio otprije poznat kao lječilište. Termalnu vodu koristili su ondje još u doba Rimskog Carstva, a također i za vrijeme francuskih kraljeva (npr. poznatog Luja XVI). Vrhunac popularnosti doživio je Vichy na prijelazu iz 19. u 20. stoljeće, kad je bio mondeno lječilište i ljetovalište, otprilike kao i hrvatska Opatija. Inače, kozmetička marka Vichy također je dobila ime po tom francuskom gradu (u vlasništvu je divovskog L’Oréala).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.