11. kolovoza 1259. Mongolsko carstvo – najveće svjetsko carstvo

Foto: Steve Evans (CC BY 2.0)

Veliki kan Möngke bio je unuk znamenitog Džingis-kana. U Möngkeovo vrijeme Mongolsko Carstvo još se dodatno proširilo i doseglo je neviđen opseg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Izvršena je invazija na Vijetnam, okupiran je Bagdad, napadnuta Litva, a mongolska je vrhovna vlast prihvaćena čak i u dalekom Delhiju u Indiji.

Na današnji dan 1259. umro je mongolski veliki kan Möngke. Zanimljiv je po tome što je bio vjerojatno posljednji vladar Mongolskog Carstva koji je vladao nad ujedinjenom državom.

Već njegov nasljednik Kublaj-kan, poznat iz kontakata s Markom Polom, bio je više kineski car nego vladar ujedinjenog Mongolskog Carstva.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga, Möngke je bio posljednji veliki kan koji je stolovao u mongolskoj prijestolnici Karakorumu (Kublaj-kanovo središte bilo je na kineskom području).

Veliki kan (kagan tj. kan kanova) Möngke bio je unuk znamenitog Džingis-kana. Zanimljivo je da je Möngke u mladosti navodno sudjelovao i u poznatom mongolskom pohodu na Europu, pri čemu su pogođene Ugarska i Hrvatske. Na prijestolje je Möngke stupio 1251. godine tj. desetak godina nakon invazije na Hrvatsku.

U doba Möngkeovog vladanja Mongolsko Carstvo još se dodatno proširilo i doseglo je neviđen opseg. Izvršena je invazija na Vijetnam, pri čemu je opljačkan Hanoi, a zemlja podvrgnuta kao vazal pod vlast Mongolskog Carstva. Mongolska je vrhovna vlast prihvaćana čak i u Indiji (u Kašmiru, pa čak i u Delhiju). Godine 1258., za vrijeme Möngkeove vlasti, Mongoli su okupirali Bagdad, a iste su godine provalili i u Litvu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na vrhuncu vlasti na Bliskom Istoku Mongoli su zauzeli Siriju, a na redu su bili Palestina i Egipat.

Međutim, u tom je trenutku veliki kan Möngke umro. Uskoro nakon njegove smrti Mongoli su doživjeli poraz od egipatskih Mameluka kod Ain Jaluta u Galileji (području na kojem je Isus Krist proveo djetinjstvo).

Ta se bitka smatra prekretnom u svjetskoj povijesti jer se, po nekim povjesničarima, tada prvi put čvrsto stalo na put mongolskoj ekspanziji (Egipat je trajno ostao izvan njihovog domašaja).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.