12. srpnja 1843. – kako je nastala poligamija kod mormona u SAD-u?

Foto: Wikimedia commons/ C. R. Savage

Na današnji dan 1843. osnivač mormona Joseph Smith je navodno dobio ukazanje od Boga po kojem je muškarcima dopušteno imati više žena. Po tom ukazanju su Mojsije, Abraham, David i Solomon imali mnogo žena i konkubina, pa tako moraju i pripadnici Mormonske crkve, kako bi se “namnožili i napučili zemlju”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tadašnja supruga Josepha Smitha, Emma, navodno nije povjerovala ni riječi od tog suprugovog proročanstva i postala je buntovna. Prema Smithovoj viziji muškarac je navodno trebao dobiti pristanak prve supruge prije ženidbe novom djevojkom, ali ukoliko supruga to odbije, Krist će je “uništiti”, a suprug više u budućnosti ne će trebati tražiti njen pristanak. Smith se navodno nakon toga oženio 27 puta, a neke mladenke bile su još u tinejdžerskoj dobi od 14 i 16 godina.

Još veći poligamist bio je Smithov nasljednik na položaju predsjednika Mormonske crkve – znameniti Brigham Young. On je imao čak 55 supruga i s njima 57-ero djece. Kasnije je među samim mormonima došlo do sukoba oko toga je li poligamija dozvoljena ili nije. Većinska skupina je napokon odbacila poligamiju i danas službena Mormonska crkva, koja ima preko 14 milijuna vjernika, ne prakticira mnogoženstvo.

Poligamne su ostale samo neke odcijepljene mormonske sekte, poput Fundamentalističke mormonske crkve (Fundamentalist Church of Jesus Christ of Latter-Day Saints – FLDS), koja ima desetak tisuća pripadnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.