12. srpnja blaženi Ivan Jones i Ivan Wall – engleski mučenici iz doba progona katolika

Forty Martyrs of England and Wales commissioned by the General Postulation of the Society of Jesus | Daphne Pollen, franciscanmedia.org

Engleski katolici prošli su strašnu kalvariju kao malo koji kršćani uopće, te su zajedno sa irskim katolicima bili žrtve dugotrajnih, opetovanih i velikih, ali prilično nepoznatih, protestantskih progona i ubijanja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Danas su, ironijom povijesne sudbine i praktičnim otpadom većine protestanata u Engleskoj, engleski katolici najbrojnija kršćanska grupacija koja redovito pohađa nedjeljne mise, te su još 2007. godine bili brojniji od anglikanaca o čemu je pisao Guardian

Tim više, što je broj katolika daleko manji od protestanata, te je nešto manji od 10% stanovništva. U tome engleski katolici postaju čak i primjer irskim katolicima koji su stoljećima ljubomorno čuvali poklad vjere, ali je posljednjih 20 godina u Irskoj katoličanstvo počelo posrtati.

U svakom slučaju, preko milijun katolika na nedjeljnim misama svjedoči da niti višestoljetni progoni, zabrane i ubijanja nisu uništili Katoličku Crkvu u Engleskoj!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Franjevački mučenici Engleske

Pobjedničkoj povorci današnjih franjevačkih mučenika priključila su se i ova dvojica Engleza. Njihov spomendan slavi se istog dana zbog istog uzroka mučeništva, sličnoga životnog puta i zajedničkog porijekla, iako su životnu trku završili na različite datume u razmaku skoro jednog stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jones je mučen i ubijen od protestanata 12. srpnja 1598., a Wall 22. kolovoza 1679. godine.

Ivan Jones je postao franjevac u Engleskoj, koju je morao napustiti 1559. godine pred progonima katolika. Pobjegao je u Francusku, gdje je kod franjevaca konventualaca u Pantoisenu zaređen za svećenika. Godine 1591. boravi u Rimu, gdje se iz želje za savršenošću opsluživanjem evanđeoskih savjeta priključuje samostanu. Godinu dana kasnije potajno se vraća u London da bi nastavio rad među svojim sunarodnjacima. Tu je uhićen i nakon zatvorskog mučenja osuđen na smrt. Izvještaj o njegovu mučeništvu poslao je isusovac Garnet u pismu generalu isusovačkog reda tri dana poslije Jonesova mučeništva. Njegovi posmrtni ostaci sahranjeni su kod franjevaca konventualaca u Pantoisenu u Franouskoj.

Ivan Wall je rođen 1620. godine u Engleskoj, a za svećenika je zaređen 1641. godine u francuskom gradu Donad. Vršio je različite službe u svome redu, a 22 godine bio je pastoralni radnik u Engleskoj. Godine 1679. osuđen je na smrt zbog „veleizdaje” koja se sastojala u obećanoj vjernosti rimskom papi. Neposredno prije svoje smrti u Wacesteru opisao je svoj proces i smrtnu osudu i predao to jednom prijatelju da se tiska. Prijatelj je tekst tiskao poslije njegove smrti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tu dvojicu engleskih franjevaca blaženim je proglasio papa Pio XI. 15. prosinca 1929. godine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.