12. studenoga 1991. Apokalipsa Vukovara – propao četvrti i posljednji pokušaj proboja u grad na samrti

Foto: Snimka zaslona

Zadnji tjedan prije pada Vukovara označava posljednju fazu ratovanja i umiranje grada. Na današnji dan, 12. studenoga 1991. pokušan je četvrti, posljednji organizirani pokušaj deblokade Vukovara, koji je nažalost završio neuspjehom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Branitelji su odlučili krenuti u napad jer je grad tada bio u nezavidnoj situaciji.

Slikovni rezultat za vukovar 1991

Foto: vilimbook.com

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pad Bogdanovaca 10. studenoga i pritisak na okruženi Vukovar ponovo je stavio u prvi plan potrebu proboja i deblokade. Plan je stavljen na papir 11. studenoga. Namjera je bila proboj pravcem Nuštar – Marinci – Bogdanovci – Vukovar, osiguranje stvorenog koridora, deblokada Vukovara i Borova naselja, pojačanje snaga obrane grada te redovna opskrba i evakuiranja povrijeđenih i bolesnih. Za napad su u prvom i drugom postroju određena tri bojne 3. brigade i mehanizirana satnija 3. “A” brigade ZNG-a, tenkovska četa 109. brigade HV-a i kao pričuva bataljun 132. brigade HV-a. Za pojačanje snaga u gradu, nakon deblokade, predviđena je 105. brigada HV-a iz Bjelovara koja je tek trebala stići na područje Operativne grupe. Zamisao proboja pretrpjela je neuspjeh jer je bila u raskoraku sa stanjem na terenu.

Četnik se slika nad tijelima ubijenih Hrvata

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Foto: www.vreme.com

Napad na JNA učvršćenu na crti Cerić – Henrikovci – Marinci počeo je u večernjim satima 12. studenoga. Slabost angažiranih snaga, od koje se neke nisu ni pojavile na bojišnici, osudio je pokušaj u početku na neuspjeh pa je od zamisli uspjelo pomicanje „snaga iz Nuštra prema selu Marinci pod vrlo teškim uvjetima djelovanja neprijatelja sa zemlje i iz zraka“. Za nastavak napada nije bilo snaga jer raspoloživo ljudstvo nije bilo dovoljno za proboj.

Tako je propao posljednji pokušaj opkoljenom Vukovaru za koje su Srbija, JNA i domaći četnici pripremili jame, logore, mučenja, silovanja, baš kako su im očevi i djedovi s kokardama i petokrakama činili u proljeće 1945. kada je u sličnim krvavim orgijama pobijeno stotine Nijemaca i Hrvata Vukovara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Potresne slike patnja Vukovara:

* Ovaj tekst sufinanciran je sredstvima Fonda za poticanje pluralizma i raznovrsnosti elektroničkih medija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.