14. travnja 1931. Alfonso XIII. napustio Španjolsku– kralj po kome je slavni Real dobio ime

Kralj Alfonso XIII. volio je nogomet i uzeo je Madridski nogometni klub pod svoje pokroviteljstvo, čime je ovaj postao Real Madrid Club (“Kraljevski madridski klub”). Nažalost, Alfonso XIII. morao je bježati iz Španjolske kad su ljevičari i republikanci pobijedili na izborima i započeli teror nad stanovništvom. Nikad se više nije vratio u svoju zemlju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1931. napustio je Španjolsku Alfonso XIII. – njen posljednji kralj prije dugog razdoblja republike i Građanskog rata. Naime, nakon što je te 1931. kralj Alfonso XIII. morao otići iz Španjolske, u njoj nije bilo kralja sve do 1975. kada je na prijestolje konačno sjeo Juan Carlos. Važno je napomenuti da je Juan Carlos zapravo unuk spomenutog Alfonsa XIII.

Zašto je Alfonso XIII. morao pobjeći iz Španjolske? Naime, u toj je zemlji na današnji dan 1931. proglašena republika. Bila je to posljedica pobjede republikanaca, te različitih ljevičarskih i radničkih stranaka na izborima održanima samo dva dana ranije. Kralj Alfonso XIII. bio je dobar čovjek, ali nije imao više ugleda jer je dopustio tijekom prethodnih 7 godina da Španjolskom diktatorski vlada general Miguel Primo de Rivera, i to kao kraljev premijer. Taj je vojni diktator bio ozloglašen i u Španjolskoj je nastalo veliko nezadovoljstvo autoritarnim režimom. Alfonso XIII. umro je 1941. u Rimu nakon gotovo 10 godina u izbjeglištvu.

Slavni madridski klub osnovan je 1902. pod imenom Madrid. Upravo mu je Alfonso XIII. dao kraljevski blagoslov da promijeni ime i tako postane „slavni kraljevski klub“ – Real Madrid. Ove godine taj najveći svjetski nogometni klub slavi 114 godina postojanja. Svoju slavu potvrdio je osvajanjem 10 titula prvaka Europe i 32 prvenstva Španjolske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.