15. siječnja 1933. Josip Pankretić – nakon njegove smrti HSS počeo propadati do današnjeg političkog životarenja

Foto: snimka zaslona

Bio je pravi predstavnik onog autentičnog HSS-a Stjepana Radića, a koji je smrću Stipca, Pankretića i Sulimanca izgubio svoj narodni i hrvatski identitet. Od smrti Josipa Pankretića HSS je počeo propadati, mijenjati ideologije da bi danas pod Krešom Beljakom došao na najniže grane u povijesti, daleko od izvornog HSS-a.

Velika je politička šteta što su dvije povijesne i jake stranke, kao HSS i HSP, bile vođene na loš način i na rub političke scene, bilo unutrašnjim sukobima, bilo pod utjecajem velikih stranaka.

 

Josip Pankretić rođen je u Gaju kod Vrbovca na današnji dan 1933. godine, a u borbu za hrvatskog seljaka i običnog čovjeka uključio se još šezdesetih godina prošlog stoljeća te je svoju borbu nastavio i nakon osamostaljenja Hrvatske. Poznat je po svojim iznimno karizmatičnim i iskrenim nastupima na kajkavskom dijalektu.

Najjače se politički angažirao od 1990. kao saborski zastupnik HSS-a u nepuna tri mandata (djelujući i u nekoliko saborskih odbora), te potpredsjednik HSS-a u samostalnoj, suverenoj i međunarodno priznatoj Republici Hrvatskoj.

Ostali su nezaboravni njegovi osebujni govori u Saboru u kojima iznosi gledanje “malog čovjeka” i “selaka” na najvažnije političke, gospodarske, društvene i druge probleme hrvatskog društva. Objavljeni su odmah nakon njegove smrti (10.01.1998.) pod naslovom Glejte jenu stvar.

Bio je pravi predstavnik onog autentičnog HSS-a Stjepana Radića, a koji je smrću Pankretića i Sulimanca izgubio svoj narodni i hrvatski identitet. Od smrti Josipa Pankretića HSS je počeo propadati, mijenjati ideologije da bi danas pod Krešom Beljakom došao na najniže grane u povijesti, daleko od izbornog HSS-a.

Velike je šteta što su dvije povijesne i jake stranke, kao HSS i HSP, bile vođene na loš način i na rub političke scene, bilo unutrašnjim sukobima, bilo pod utjecajem velikih stranaka.

 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr