15. siječnja sveti Pavao Pustinjak – bogati dom zamijenio dubokim siromaštvom i svakodenvnom kontemplacijom

Pavao
Foto: Javno vlasništvo, zbirka Jose de Ribera

Pavao je svoj nekad bogati dom zamijenio dubokim siromaštvom i svakodnevnom kontemplacijom, životom u ljudskoj samoći, posvećen svom istinitom prijatelju Isusu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sveti Pavao Pustinjak, imenom i poviješću, rodom iz Tebaide u Egiptu, rođen je u kršćanskoj obitelji. Njegovi su mu roditelji pružili vrsno obrazovanje, te je ovaj ponizni svetac govorio grčki i egipatski jezik. Nakon što mu roditelji u njegovoj petnaestoj godini umiru, počinju strašni progoni kršćana od strane rimskog cara Decija.

Pavao bježi u pustinju kako bi izbjegao progonima, ali se time odmiče i od svoga brata Petra i ostatka obitelji koji su željeli njegovo imanje. Kraj špilje u kojoj je živio nalazila se mala oaza s palmom, koja mu je svojim plodovima pružala hranu, a svojim lišćem odjeću.

Otada pa do kraja svoga života, Pavao je svoj nekad bogati dom zamijenio dubokim siromaštvom i svakodnevnom kontemplacijom, životom u ljudskoj samoći, posvećen svom istinitom prijatelju Isusu. Iako se životom u pustinji odmakao od strašnog progona rimskog cara, i svoje obitelji koja se vodila za ovozemaljskim blagom, sveti Pavao, kao i svi drugi pustinjaci nakon njega, ne može se promatrati tek kao bjegunac od buke i okrutnosti svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Životom, moglo bi se reći, na rubu svijeta, Pavao ostvaruje svoj poziv na svetost, a ono što je zanimljivo, pritom ne traži svjedoke ni sljedbenike. Pa ipak, iako odvojen od svijeta, tom istom svijetu, pomaže i služi.

Sveti Pavao čuo je i uistinu nasljedovao Isusove riječi: “Ne možete služiti Bogu i bogatstvu. Zato vam velim: ne brinite se tjeskobno za svoj život: što ćete jesti ili piti; niti za svoje odijelo: u što ćete se obući! Zar nije život vrjedniji od hrane, a tijelo od odijela?” (Mt 6,25).

S ovim riječima provedenim u djelo, zamotan u palmine listove, nikad nije ostao gladan ili sam. Dapače, Bog mu je podario 113 godina ovozemaljskog života.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije lako živjeti život kakav je vodio ovaj svetac, i Bog na ovaj put šalje samo rijetke.

Pa ipak, i mi koji smo nejaki i slabi, i za koje je predvidio drugačije staze, iz života svetoga Pavla Pustinjaka i ostalih pustinjaka i svetaca možemo mnogo toga naučiti.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Molitva: Bože, sveti Pavao, prvi pustinjak, Tvojim je darom išao stopama siromašnoga i poniznoga Krista. Molimo te da i  mi po njegovu zagovoru vjerno izvršujemo svoj životni poziv i postignemo savršenstvo koje si nam pokazao u svome Sinu! Po Kristu Gospodinu našem. Amen.

Izvor: Sveci Katoličke Crkve

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.