15. travnja sveti Damjan – tko je bio Belgijac koji ostavio neizbrisiv pečat na Havajima?

Foto: Herb Neufeld, flickr

Josip (Jozef) de Veuster rođen je u flamanskoj obitelji 3. siječnja 1840. u Tremelu, u Belgiji. Bio je sedmo od osmero djece u obitelji u kojoj se četvero djece odazvalo duhovnom pozivu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Josip je krenuo stopama jednog od svoje braće u Družbu Srca Isusova i Marijina i pritom uzeo redovničko ime Damjan (Damiaan). Posebno je gajio pobožnosti klanjanja Presvetom Oltarskom Sakramentu te ljubav prema Blaženoj Djevici Mariji.

Potaknut željom za odlazak u misije, obratio se vrhovnom poglavaru Družbe kako bi dobio dozvolu da, umjesto svojega bolesnog brata, pođe u novoosnovanu misiju na Havajske otoke. Krenuo je prije svećeničkog ređenja, koje će primiti kasnije u Honoluluu.

Tadašnja vlast na Havajima sakupila je sve gubavce u arhipelagu i premjestila ih na otok Molokai. Otac Damjan izabran je među dobrovoljcima da preuzme duhovnu brigu za gubavce koji su padali u beznađe i moralnu bijedu. On je za gubavce ostavljene na rubu društva organizirao vjerski i društveni život. Toliko se je solidarizirao s gubavcima da je često i rado govorio “mi gubavci”. Unatoč svim mjerama opreza i sam je na kraju dobio gubu. No nije to doživio kao neku kaznu i veliki problem, nego se uvijek predavao Srcu Isusovu i Srcu Marijinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na dan svoje smrti rekao je: “Kako je lijepo umrijeti kao dijete Presvetog Srca!” Molio je Gospodina da premine na Uskrs. No umro je ipak malo ranije, na Veliki ponedjeljak, 15. travnja 1889.

Osobito mu je na srcu bila izgradnja pravednijeg svijeta u solidarnosti s najsiromašnijima. Mnogi ga smatraju najvećim Belgijcem svih vremena, a mnoge ankete su to i potvrdile. Prigodom kanonizacije papa Benedikt XVI. u svojoj je propovijedi istaknuo slijedeće: “Otac Damjan je napustio svoj rodni kraj kako bi navijestio evanđelje na Havajskim otocima i posvetio dio svog života gubavcima na otoku Molokaju, postavši sam gubavac. (…) Crkva u Belgiji je ujedinjena u zahvalnosti Bogu za svoga sina priznatog kao istinskog slugu Božjeg. Pred takvom plemenitom dušom nanovo se prisjetimo da ljubav izgrađuje jedinstvo: ona ga rađa i čini poželjnim… Ljubav nas poziva da otvorimo oči i primijetimo gubu koja izobličuju čovještvo naše braće te nas i danas poziva na djelotvornu ljubav.”

Te riječi pape Benedikta o sv. Damjanu vode nas današnjem papi, koji poziva vjernike da idu na periferiju, tj. prema onima koji su napušteni, na rubu društva, odbačeni. Sv. Damjan je to već shvatio po uzoru svoga Spasitelja time što je predao svoj život za službu gubavcima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

No više nego za tjelesnu gubu, danas smo pozvani po primjeru sv. Damjana otvoriti oči prema suvremenim oblicima gube, koje su više duhovne i moralne naravi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.