16. ožujka 1953. Philip Cohen – što je ‘Tajni rat Srbije’ otkrio svijetu o genocidnosti susjedne države?

Foto: Peter Denton - Flickr

Knjiga razotkoriva povijesnu sklonost Srbije etničkom čišćenju i genocidu nad drugim narodima, te korijene i konstantu srbijanskog fašizma. Autor Philip Cohen otkriva pojedinosti zastašujuće povijesti Srbije i brojnih genocida koje su provodili nad Židovima, Hrvatima, Albancima, muslimanima u 20. stoljeću, što je uglavnom ostalo nepoznato Zapadu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U predgovoru knjizi slavni sociolog David Riesman, profesor emeritus društvenih znanosti na Sveučilištu Harvardu, ističe: “Suvremenog će čitatelja zapanjiti otkriće da su naziv etničko čišćenje upotrebljavali srpski nacionalisti i prije sadašnjih napada na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”

 

Glavnina srpskog političkog, intelektualnog i vjerskog vodstva naširoko je kolaborirala sa silama Osovine, te sudjelovala u holokaustu protiv židovske zajednice u Srbiji. Nakon povlačenja Nijemaca iz Srbije, kaže Cohen, desetine tisuća tamošnjih četnika pristupilo je partizanima, što je pridonijelo i pokolju zarobljenih Hrvata kod Bleiburga: jedan od razloga zašto je Tito dozvolio taj pokolj bio je zadovoljiti “srpski nagon za puštanjem krvi” i tako pojačati privrženost Srbije komunističkom pokretu, piše u svojoj knjizi Tajni rat Srbije američki novinar i publicist Philip Cohen:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Sadržaj knjige Tajni rat Srbije

Predgovor Davida Riesmana

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poglavlja:

1. Korijeni srpskog fašizma

2. Srpska država 1941-1944.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

3. Umiješanost Srba u Holokaust

4. Kolaboracija i pokret otpora u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini

5. Srpski povijesni revizionizam i holokaust.

Dodatak A: Potpisnici Apela srpskom narodu

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dodatak B: Članovi kolaboracijskih vlada Srbi su najvjerniji saradnici fašizma.

 

U knjizi Cohen ističe da “zapanjujuću sličnosti između srpske povijesti u Drugom svjetskom ratu i suvremenih događaja” (ratova protiv Hrvatske i BiH, op.). Svojom knjigom on popunjava prazninu u istraživanjima o povijesti Srbije u Drugom svjetskom ratu na engleskom jeziku, koja nedostaju. Zbog toga je stvarna povijest često zasjenjena mitologijom koja prikazuje Srbe kao sinonim za protunacistički otpor, a Hrvate i bosanske muslimane kao sinonime za pronacističku kolaboraciju. Suprotno tom mitu, glavnina srpskog političkog, intelektualnog i vjerskog vodstva naširoko je kolaborirala sa silama Osovine, te sudjelovala u holokaustu protiv židovske zajednice u Srbiji (ljotićevci i “antifašistički” četnici).

Nakon povlačenja Nijemaca iz Srbije, kaže Cohen, desetine tisuća tamošnjih četnika pristupilo je partizanima, što je pridonijelo i pokolju zarobljenih Hrvata kod Bleiburga: jedan od razloga zašto je Tito dozvolio taj pokolj bio je zadovoljiti “srpski nagon za puštanjem krvi”, piše Cohen i tako pojačati privrženost Srbije komunističkom pokretu. Knjiga koja objašnjava pojavu masovnu javnu potporu genocidu od strane javnosti i društva u Srbiji u vrijeme rata, ali i čak i prije II. svjetskog rata gdje je u Srbiji bio jako raširen antisemitizam.

U Bilješci urednika američkog izdanja uz knjigu Tajni rat Srbije Stjepan G. Meštrović piše: “U suglasju s Hannom Arendt, Erichom Frommom i ostalima koji su raščlanjivali um zločinaca u vremenu nacizma, Cohen baca svjetlo na racionalizacije srpskih intelektualaca i ratnih zločinaca poput Radovana Karadžića te pomaže objasniti pojavu masovne srpske potpore genocidu. Ali povrh toga, u suprotnosti s ranijim razmatranjima genocida, Cohenov rad nastoji proučiti razloge zbog kojih su zapadni intelektualci pretežno prihvatili racionalizacije genocida koje su ponudili optuženi srpski ratni zločinci”.

Meštrović primjećuje da su povjesničari i drugi intelektualci propustili dati takva tumačenja, pa to čini Cohen, koji dolazi iz posve druge struke; glavna otkrića u mnogim znanostima često su bila zasluga autsajdera, koji mogu biti slobodni od predrasuda i paradigmi koje nerijetko sputavaju objektivnost u bilo kojoj profesiji. U predgovoru knjizi slavni sociolog David Riesman, profesor emeritus društvenih znanosti na Sveučilištu Harvardu, ističe: “Suvremenog će čitatelja zapanjiti otkriće da su naziv etničko čišćenje upotrebljavali srpski nacionalisti i prije sadašnjih napada na Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu”

“Knjiga Philipa J. Cohena donosi korisne argumente protiv aktualnih mitova o povijesti Srbije u Drugom svjetskom ratu. Razmatrajući podrobno srpski nacionalsocijalizam i antisemitizam iz prošlosti, ona nam omogućuje da lakše shvatimo kako vladajući mentalitet u Beogradu tako i korijene današnje tragedije u (bivšoj) Jugoslaviji.”
(Margaret Thatcher)

 

*Philip J. Cohen rođen je 16. ožujka 1953. godine. Diplomirao je društvene znanosti na New Collegeu (Sarasota, Florida) i medicinu na University of Medicine and Dentistry of New Jersey (Newark, New Jersey). Cohen je pisao i piše, te drži predavanja o bivšoj Jugoslaviji, u kojima razobličuje velikosrpsku propagandu i povijesni revizionizam koji nastoji opravdati srpske zločine u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini (1990.-1995.) te prikazati četnike Draže Mihailovića u Drugom svjetskom ratu kao antifašističke borce. Napisao je drugo poglavlje knjige The Complicity of Serbian Intellectuals in Genocide in the 1990s, u knjizi This Time We Knew. Western Responses to Genocide in Bosnia.(New York University Press, New York, 1996.) čiji su urednici Thomas Cushman i Stjepan G. Meštrović.

 

Djela P. Cohena:

  • Serbian anti-Semitism and exploitation of the Holocaust as propaganda, 1992.[2]
    Desecrating the Holocaust: Serba’s exploitation of the Holocaust as progaganda, vl. naklada, 1993.; 1994.
  • Serbia’s Secret War: Propaganda and the Deceit of History, Texas A&M University Press, College Station, 1996.(boš. izd. Srpski tajni rat: propaganda i obmana historije, Biblioteka Dokumenti, Ljiljan, Sarajevo, 1996.; hrv. izd. Tajni rat Srbije. Propaganda i manipuliranje poviješću, Ceres, Zagreb, 1997.
  • The World War II and contemporary Chetniks: their historico-political continuity and implications for stability in the Balkans, Drugi svjetski rat i suvremeni četnici: njihov povijesno-politički kontinuitet i posljedice po stabilnost na Balkanu; Biblioteka Ceres, knjiga 21, Ceres, Zagreb, 1997. (dvojezično hrvatsko i englesko izdanje)

Philip Cohen je nagrađen od predsjednika Franje Tuđmana 1997. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.