16. travnja 1812. Juraj Dobrila – tko su istaknuti Hrvati koji su branili i čuvali hrvatski nacionalni duh Istre?

Foto: Dguendel, commons.wikimedia.org

Juraj Dobrila pripadao je najznamenitijim Hrvatima iz Istre svog vremena koji su branili, čuvali i štitili hrvatski nacionalni duh za burnih vremena talijanizacije Istre.

Karakteriziralo ih je da su bili članovima Matice hrvatske: Matko Brajša, Dinko Trinajstić, Viktor Car Emin, Ivan Cukon, Ivo Glavina, Antun Kalac, Luka Kirac, Eugen Kumičić, Šime Kurelić, Matko Laginja, Matko Mandić, Fran Matejčić, Ivan Rendić, Josip Ribarić, Vjekoslav Spinčić, Vinko Šepić, Tone Peruško, Zvane Črnja.

 

Na današnji dan 1812. rođen je u Istri Juraj Dobrila, znameniti biskup, dobročinitelj i preporoditelj. Biskup Dobrila danas je nezaobilazno prisutan u svakodnevnom životu u Republici Hrvatskoj jer se njegov lik, između ostaloga, nalazi na novčanici od deset kuna.

Rodio se u mjestu Veli Ježenj kraj Pazina. Zanimljivo je da je u doba Dobrilinog rođenja Istra pripadala Napoleonovom Francuskom Carstvu kao sastavni dio Ilirskih provincija. Još za Dobrilina života Napoleon je Istru predao Habsburškoj monarhiji.

Dobrila je za svećenika zaređen 1837. u doba Ilirskog pokreta u Banskoj Hrvatskoj.

Godine 1854. objavio je Juraj Dobrila znameniti molitvenik „Oče, budi volja tvoja!“, koji je tijekom dugog razdoblja bio jedini tekst na hrvatskom jeziku u Istri, te je zbog toga je imao izrazito veliku ulogu.

Dobrila je glasno zastupao prava Hrvata i bio predvodnik Hrvatskoga narodnog preporoda u Istri. Zalagao se za uvođenje hrvatskog jezika u škole i u javni život, financirao školovanje djece u hrvatskom dijelu monarhije (u Rijeci i Kastvu) te je poticao hrvatske i slovenske seljake u Istri da čitaju knjige na materinskom jeziku i da ih ne tlače politički i kulturno snažniji Talijani. Podupirao je izdavanje prvih hrvatskih novina u Istri „Naša sloga“.

Papa je Dobrilu 1857. godine imenovao porečko-pulskim biskupom, a kasnije tršćansko-koparskim. Pripadao je najznamenitijim Istranima svog vremena koji su branili, čuvali i štitili hrvatski nacionalni duh za burnih vremena talijanizacije Istre. Karakteriziralo ih je da su bili članovima Matice hrvatske: Matko Brajša, Dinko Trinajstić, Viktor Car Emin, Ivan Cukon, Ivo Glavina, Antun Kalac, Luka Kirac, Eugen Kumičić, Šime Kurelić, Matko Laginja,Matko Mandić, Fran Matejčić, Ivan Rendić, Josip Ribarić, Vjekoslav Spinčić, Vinko Šepić, Tone Peruško, Zvane Črnja.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr