17. lipnja Sveti Rainer iz Pise: ‘Nepobjedivi ratnik’ poznat kao čudotvorac i propovjednik

Foto: javno vlasništvo

Danas crkva slavi sv. Rainera iz Pise (1117.-1161.) zaštitnika talijanskog grada Pise i putnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rainer je bio sin imućnog trgovca te je, usprkos želji roditelja da mu pruže strog odgoj, mladost proveo u razonodi i zabavama, kao lutajući glazbenik zabavljajući se cijele noći, a spavajući danju, piše Catholicsaints.info.

Jedne večeri dok je nastupao pred veselom gomilom susreo je jednog svetog čovjeka s kojim je započeo razgovarati i zatražio ga da moli za njega. Nakon tog susreta Rainer je doživio obraćenje, spalio je gusle i odrekao se dotadašnjeg načina života.

Vraćajući se onome što je naučio od oca, Ranier je postao trgovac, trgujući s mornarima i putujući od luke do luke. Bio je vrlo uspješan i postao je bogat. No, u jednom trenutku odlučuje odbaciti sve svoje bogatstvo i postaje redovnik.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poklonio je sva svoja dobra siromasima te je nekoliko puta hodočastio u Svetu zemlju gdje se pridružio tamošnjim pustinjacima. Živio je vrlo isposničkim životom. 

Nakon povratka iz svete zemlje boravio je u benediktinskom samostanu sv. Andrije u Pisi, a zatim u samostanu sv. Vita u Pisi.

Valja napomenuti kako je, poput brojnih svetaca toga stoljeća, bio laik. Iz Svete zemlje se vratio praćen glasom svetosti te je u samostanu sv. Vita činio čudesa, baš kao što je to bio slučaj i u Svetoj Zemlji. U opatiji se bavio izučavanjem Biblije, a postao je poznat i po svojim povremenim propovijedima prilikom kojih je koristio svoje iskustvo nastupa pred publikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odličan govornik, bio je popularna i romantična ličnost kao trubadur koji je svoju glazbu zamijenio za Boga, a bio je poznat po tome što je bolesnike liječio svetom vodom.

Preminuo je u petak, 17. lipnja 1161. g. Godine 1632. izabran je za glavnoga zaštitnika biskupije i grada Pise.

Ime mu je njemačkog porijekla i znači: “Nepobjedivi ratnik”.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.