17. prosinca 1997. Pokemoni – masovni (foto)epileptični napadi zbog crtanog filma

pokemon snimka zaslona

Na današnji dan 17. prosinca 1997. u Japanu hospitalizirano je preko 700 ljudi, od kojih velika većina djece, točnije njih 635, i to nakon gledanja epizode crtanog filma Pokémon, “Dennō Senshi Porygon” ili “Computer Soldier Porygon” .

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oni su dobili epileptički napad uzrokovan svjetlosnim bljeskovima gledajući tu epizodu crtanog filma. Čak 76 % hospitaliziranih nikada prije nije imalo nikakve epileptične napade.

Nakon dodatnog istraživanja, dokazano je da su svjetlucajući efekti tijekom serije rezultirali napadajima kod mnogih osoba, čak i ako prije nisu imali povijest epileptičkih napadaja. Kao posljedica toga, mnogi su proizvođači videoigara dodali etikete upozorenja na njihove proizvode, upozoravajući da bi izlaganje svjetlosnim efektima igre moglo uzrokovati epileptičke napadaje kod ljudi osjetljivih na fotosenzitivnu epilepsiju.

Fotosenzitivna epilepsija – velika opasnost modernog doba

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Fotosenzitivna epilepsija predstavlja tip epilepsije koji je induciran svjetlosnim efektima.
Uglavnom se radi o napadima koji su inducirani gledanjem trepćuće svjetlosti, posebnih pokretnih crta na ekranu. Najčešće počinju u uzrastu od 8. do 19. godina, češće kod žena. Dijagnoza se uvijek postavlja klinički, EEG ispitivanje pokazuje fotoparoksizmalni odgovor (poseban obrazac koji liječnici prepoznaju na EEG-u).

Opasnost kompjutorskih igrica i ekrana

Fotosenzitivna epilepsija podrazumijeva napade inicijalno izazvane trepćućom prirodnom svjetlošću ili provokacijom sa TV-ekrana. Kompjuterske igre na TV ekranu djeluju vrlo često kao provokator napada. Postoje djeca koja osjećaju “magnetsku privlačnost” ekrana i prilaze blizu TV ekranu, te je tada moguće da se dogode “samoizazvane” epileptičke krize.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stoga roditelji, oprez sa potencijalnim opasnim svjetlosnim efektima koji vaša djeca prate na ekranu!

[FB]

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.