(VIDEO) 17. rujna 1953. Scott Crossfield – prvi nadzvučni let ostvaren specijaliziranim zrakoplovom X-15

Foto: NASA www.commons.wikimedia.org

Zrakoplov X-15 tijekom 1960-ih postavio je brojne brzinske i visinske rekorde, između ostalog i dosezanje Kármánove linije (vanjski rub svemira – 100 km visine).

Scott Crossfield izveo je prvi nadzvučni let sa specijaliziranim zrakoplovom North American X-15 na današnji dan, 1953. godine.

Raketni zrakoplov izrađen je za istraživački program NASA-e, ratnog zrakoplovstva i ratne mornarice SAD-a, kao dio serije eksperimentalnih aviona “X”.

Zrakoplov X-15 tijekom 1960-ih postavio je brojne brzinske i visinske rekorde, između ostalog i dosezanje Kármánove linije (vanjski rub svemira – 100 km visine). Tijekom svog radnog vijeka prikupio ogromnu količinu podataka o nadzvučnim strujanjima zraka, aerodinamičkom zagrijavanju, kontroli i stabilnosti pri nadzvučnim brzinama, kontroli leta iznad atmosfere, tehnikama pilotaže pri povratku u atmosferu, ljudskim faktorima i instrumentima leta korištenim u dizajnu zrakoplova i svemirskih letjelica.

Još uvijek drži svjetski rekord najveće brzine ikada postignute za zrakoplov s ljudskom posadom.

*Nadzvučni let je let brzinom koja prelazi brzinu zvuka (Mach 1). Za objekte koji putuju u suhom zraku na temperaturi od 20°C (68° F) to je brzina od oko 343 m/s ili 1.236 km/h. Brzine preko pet puta veće od brzine zvuka (Mach 5) često se nazivaju hipersonične brzine. Let tijekom kojeg na samo nekim dijelovima (npr. krajevi lopatica rotora ili krakova propelera), dolazi do nadzvučnih brzina naziva se transonični let, koja je najčešće između 0,8 i 1,2 Macha. 

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr