17. rujna sveta Hildegarda – karizmatska redovnica zapisala mnoge zdrave recepte o prehrani i danas aktualne savjete!

Foto: GettyImages

Sveta Hildegrada iz Bingena, poznata kao jedan od najvećih umova svojega doba, u svojim spisima među ostalim pruža i mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice, a njezina su otkrića i danas, 800 godina kasnije, vrlo aktualna.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

‘Opće moralno rasulo ugrožava čovjeka, dok zagađenost prirode, odnosno zemlje i voda štetno djeluju na njegovo zdravlje. Također, neumjerenost u jelu i piću te nedostatak određenih vrlina dovode do tjelesnih bolesti, očaja i depresije. Kad se dogodi neravnoteža u organizmu i bolest, čovjek da bi ozdravio ima na raspolaganju niz biljaka i biljnih pripravaka, no posebno je važan povratak temeljnim vrlinama: vjeri, umjerenosti, velikodušnosti i razboritosti’, zapisala je još u 12. stoljeću sestra benediktinka Hildegarde (1089. – 1179.).

Rođena je kod Mainza u Njemačkoj, kao deseto dijete u plemićkoj obitelji i kao djevojka otišla je u samostan sestara benidkitinki. Za života je djelovala kao naučiteljica vjere, umjetnica (dramaturginja i skladateljica), s izrazitim darom proroštva. Naime, već su je i suvremenici poštivali kao Božju glasnicu s brojnim karizmama.

Sveta Hildegrada iz Bingena, poznata kao jedan od najvećih umova svojega doba, u svojim spisima među ostalim pruža i mnoštvo savjeta o prehrani i bogatstvu što ga sadrže namirnice, a njezina su otkrića i danas, 800 godina kasnije, vrlo aktualna, piše verbum.hr

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wighard Strehlow, doktor kemije, jedan od najvećih poznavatelja Hildegardine medicine koji već 25 godina primjenjuje Hildegardine savjete u medicini i prehrani, u knjizi Sveta Hildegarda i hrana kao lijek – namirnice i recepti na jednomu je mjestu sabrao spoznaje o hrani te savjete i recepte utemeljene na spisima sv. Hildegarde.

Autor je na jednomu mjestu sabrao spoznaje o hrani te savjete i recepte utemeljene na spisima sv. Hildegarde

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi dio knjige bavi se posebnom ljekovitom snagom hrane te opisuje korisna i štetna svojstva brojnih prehrambenih namirnica: voća, povrća, žitarica, mesa, ribe, začina, napitaka itd., a tu se nalaze i korisni savjeti o začinskomu bilju, njihovoj primjeni i uzgoju. Autor nam prenosi i stav svete Hildegarde prema sirovoj hrani, zelenomu, nedozrelom voću i povrću te nabraja i opisuje namirnice koje je sveta Hildegarda nazvala „kuhinjskim otrovima“.

U drugomu dijelu knjige nalazi se više od 300 najrazličitijih recepata koji se temelje na medicinskim i kulinarskim savjetima svete Hildegarde, a koje je dr. Strehlow iz njezinih spisa sabrao i na praktičan način prikladan suvremenomu čovjeku uobličio nazvavši ih jednostavno: Hildegardina kuhinja.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrana kao lijek – recepti svete Hildegarde na Laudato TV:

 

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.