17. srpnja Blažena Terezija i prijateljice – francuski revolucionari ubili časne sestre giljotinom jer su odbile skinuti redovničku odoru!

Foto: John Salmon, www.wikimedia.commons.orf

Idući na stratište, pjevale su psalam „Hvalite Gospodina, svi puci” (Ps 117) i „Zdravo Kraljice”, a na samom stratištu obnovile su svoje re­dovničke zavjete u ruke poglavarice majke Terezije.

 

Blažena Terezija i prijateljice, mučenice iz Compiègna. Šesnaest karmelićanki iz Compiègna na čelu sa svojom majkom poglavaricom Terezijom od svetog Augustina prikazale su za vrijeme francuske revolucije sebe kao žrtvu Bogu kako bi ublažile njegov gnjev i izmole mir Crkvi i domovini.

Taj svoj čin predanja Bogu obnavljale su svaki dan tijekom dvije godine, dok ga nisu zapečatile mu­čeničkom smrću pod giljotinom.

Kad je buknula revolucija, sestre su odlučno odbile zahtjev svući svoje redovničko odijelo, jer su znale kako nije u pitanju redovničko odijelo, koliko nji­hovo zvanje časnih sestara posvećenih Bogu.

Godine 1792. revolucionari su istjerali sve časne sestre iz svoga samostana, ali su one i dalje na­stavile svoj poziv časnih sestara razdijeljene u četiriskupine u gradu. Molile su, postile, pomagale bližnjima, ali se nisu odricale svog poziva. Zato ih je “revolucionarna policija” otkrila i uhvatila 24. lipnja 1794., te su bačene u zatvor u Parizu.

Šesnaest karmelićanki dovedeno je na stratište u Parizu, koje se nalazilo na mjestu današnjeg trga Place de la Nation. Način na koji su karmelićanke pristupile smaknuću bio je zaista impresivan. Radi svoje vjernosti Bogu i Katoličkoj Crkvi, svome redovničkom zvanju i pobožnosti prema presvetom Srcu Isusovu i Marijinu osuđene su na smrt giljotinom.

Pogubljene su odsjecanjem glave zbog vjernosti Bogu dana 17. srpnja 1794. godine.

Idući na stratište, pjevale su psalam „Hvalite Gospodina, svi puci” (Ps 117) i „Zdravo Kraljice”, a na samom stratištu obnovile su svoje re­dovničke zavjete u ruke poglavarice majke Terezije.

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr