17. travnja 1941. Jugoslavija potpisala kapitulaciju – gdje i kako je podijeljen teritorij Jugoslavije?

Uništeni jugoslavenski tenk, foto: javno vlasništvo

Zanimljivo je da su Hitlera kod Mönichkirchena došli posjetiti talijanski ministar grof Ciano, mađarski regent admiral Horthy i bugarski kralj Boris, zacijelo u pokušajima da se dogovore s Nijemcima o podjeli dijelova osvojene Jugoslavije.

 

Na današnji dan 1941. vojska Kraljevine Jugoslavije potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju pred snagama Trojnog pakta. Time je Adolf Hitler efektivno osvojio jugoslavensko područje i to nakon samo 11 dana ratovanja. Zanimljivo je proučiti gdje se Hitler osobno nalazio u doba napada na Jugoslaviju. Naime, on se 10. travnja  1941., upravo na dan proglašenja NDH, uputio iz Berlina specijalnim vlakom (Sonderzug) u smjeru Jugoslavije. Prošao je kroz München i kroz veći dio Austrije te se na kraju zaustavio na željezničkoj pruzi nadomak Štajerske, svega 50-tak kilometara od Jugoslavije. Radilo se o malom mjestu imena Mönichkirchen.

Hitlerov su vlak postavili na izlazu iz željezničkog tunela kod Mönichkirchena. Ondje je bila i lokalna željeznička postaja, a u blizini i hotel imena Mönichkirchnerhof. Cijela ta lokacija poslužila je Hitleru kao sjedište stožera i ondje je ostao čak 14 dana. Za to vrijeme, upravo na današnji dan, kapitulirala je Jugoslavija. Hitlerov tamošnji stožer imao je čak i službeni naziv “Führerhauptquartier Südost” (Führerov glavni stožer Jugoistok).

Premda su dogovori izvršeni i ranije, očito je ovaj posljednji bio definitivan.

Dijelove Jugoslavije anektirala je Mađarska od Srbije (Bačka i Baranja tada u sastavu Srbije), Mađarska anektirala slovensko Prekomurje i hrvatsko Međimurje, Bugarska od Srbije (od Srbije okupirani dijelovi Makedonije i jugoistočna Srbija), Italija (anektirala dijelove Slovenije i Hrvatske), Albanija od Srbije (anektirala Kosovo i zapadnu Makedoniju), Njemačka anektirala dijelove Slovenije koje nisu Italija i Mađarska.

Od ostalog dijela teritorija formirane su države Nezavisna Država Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Photo: wikimedia.commons.org

Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 50, 100, 200 ili više kuna. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Izvor: narod.hr