17. travnja 1941. Jugoslavija potpisala kapitulaciju – gdje i kako je podijeljen teritorij Jugoslavije?

Uništeni jugoslavenski tenk, foto: javno vlasništvo

Zanimljivo je da su Hitlera kod Mönichkirchena došli posjetiti talijanski ministar grof Ciano, mađarski regent admiral Horthy i bugarski kralj Boris, zacijelo u pokušajima da se dogovore s Nijemcima o podjeli dijelova osvojene Jugoslavije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Na današnji dan 1941. vojska Kraljevine Jugoslavije potpisala je bezuvjetnu kapitulaciju pred snagama Trojnog pakta. Time je Adolf Hitler efektivno osvojio jugoslavensko područje i to nakon samo 11 dana ratovanja. Zanimljivo je proučiti gdje se Hitler osobno nalazio u doba napada na Jugoslaviju. Naime, on se 10. travnja  1941., upravo na dan proglašenja NDH, uputio iz Berlina specijalnim vlakom (Sonderzug) u smjeru Jugoslavije. Prošao je kroz München i kroz veći dio Austrije te se na kraju zaustavio na željezničkoj pruzi nadomak Štajerske, svega 50-tak kilometara od Jugoslavije. Radilo se o malom mjestu imena Mönichkirchen.

Hitlerov su vlak postavili na izlazu iz željezničkog tunela kod Mönichkirchena. Ondje je bila i lokalna željeznička postaja, a u blizini i hotel imena Mönichkirchnerhof. Cijela ta lokacija poslužila je Hitleru kao sjedište stožera i ondje je ostao čak 14 dana. Za to vrijeme, upravo na današnji dan, kapitulirala je Jugoslavija. Hitlerov tamošnji stožer imao je čak i službeni naziv “Führerhauptquartier Südost” (Führerov glavni stožer Jugoistok).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda su dogovori izvršeni i ranije, očito je ovaj posljednji bio definitivan.

Dijelove Jugoslavije anektirala je Mađarska od Srbije (Bačka i Baranja tada u sastavu Srbije), Mađarska anektirala slovensko Prekomurje i hrvatsko Međimurje, Bugarska od Srbije (od Srbije okupirani dijelovi Makedonije i jugoistočna Srbija), Italija (anektirala dijelove Slovenije i Hrvatske), Albanija od Srbije (anektirala Kosovo i zapadnu Makedoniju), Njemačka anektirala dijelove Slovenije koje nisu Italija i Mađarska.

Od ostalog dijela teritorija formirane su države Nezavisna Država Hrvatska, Srbija i Crna Gora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Photo: wikimedia.commons.org

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.