18. Lipnja 1942. – rođen Paul McCartney

SONY DSC

Na današnji dan 18. lipnja 1942. rođen je u Liverpoolu Paul McCartney, legendarni član Beatlesa i glazbena ikona 20. stoljeća.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Guinnessovoj knjizi rekorda navodi ga se kao glazbenika s najviše pjesama na vrhu glazbenih ljestvica. Samo u SAD-u 29 njegovih pjesama “stiglo” je do broja 1.

The Beatles

Godine 1957. upoznaje Johna Lennona i Georgea Harrisona, s kojima počinje svirati u grupi koja će se ubrzo nazvati The Beatles i u šezdesetim godinama dvadesetog stoljeća doživjeti planetarnu slavu. Pjesme “Can’t Buy Me Love”, “Yesterday”, “Drive My Car”, “Eleanor Rigby”, “Hello Goodbye”, “Hey Jude”, “Helter Skelter” i “Let It Be” samo su neke od najpoznatijih McCartneyjevih pjesama iz opusa s Beatlesima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Wings i solo karijera

Raspadom grupe The Beatles 1970. godine, izdao je dva samostalna albuma (McCartney i Ram) te nedugo zatim oformio band Wings, s kojima je u sedamdesetima imao niz hitova i uspješnih albuma.

Godine 1976. posjetio je Zagreb i s ovom grupom održao koncert u Velikoj dvorani Doma sportova.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon raspuštanja Wingsa 1981. godine, nastavlja samostalnu karijeru, također uspješno. Imao je nekoliko hitova, što samostalno (“Coming Up”, “No More Lonely Nights”, “Hope of Deliverance”), što dueta (“Say Say Say” i “The Girl is Mine” sMichaelom Jacksonom, “Ebony and Ivory” sa Stevieom Wonderom).

Playlista sa najvećim hitovima Beatlesa i Paula McCartneya:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.