18. prosinca 1910. – osnovano Hrvatsko novinarsko društvo

Foto: Flickr upload bot

Hrvatsko novinarsko društvo jedno je od najstarijih profesionalnih udruženja u Hrvatskoj. Utemeljeno je 18. prosinca 1910. godine, kada je, nakon što su tadašnje nadležne vlasti potvrdile pravila, održana prva Skupština Hrvatskog novinarskog društva. Za prvog predsjednika Skupština je izabrala profesionalnog novinara Milana Grlovića. Među tridesetak osnivača bila su i znamenita novinarska i književna imena: Antun Gustav Matoš, Marija Jurić Zagorka i drugi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Društvo početkom Prvog svjetskog rata obustavlja svoj rad, a ponovo počinje djelovati 1917. godine., kada je u listopadu održana obnoviteljska skupština. Naravno, ratne i političke prilike, raspad Monarhije i uspostava nove države (velikosrpske Kraljevine SHS, odnosno Jugoslavije op.) odrazile su se i na djelovanje Društva. O tome u kakvim okolnostima su se našli novinari, što će se ponavljati i nebrojeno puta kasnije u političkim i društvenim mijenama, najbolje je citirati Mariju Jurić Zagorku koja je ostavila važno sjećanje na situacije iz svoje redakcije, a koje je u „Spomenici Hrvatskog novinarskog društva 1910.-2010.“ prenio Srećko Lipovčan. Dakle Zagorka kaže: „Jednom smo govorili o novom poretku i ja rekoh šefu kako sam razočarana jer nigdje ne vidim nikakve promjene, nema očekivane demokracije, svuda isti reakcionarni duh, ista birokracija, kao u Austro-Ugarskoj. On mi odgovori nezaboravne riječi! ‘Da, sve je isto, ali mi trebamo one iste ljude koji su se dali plaćati od Austro-Ugarske, ove mi danas trebamo, a ne poštenjake, idealiste, koji misle svojom glavom i osjećaju svojim srcem. plaćenici će poslušati sve što hoćemo, i ono zlo i naopako, a pošteni bi se bunili protiv toga’.“

U međuratnom periodu svakako je važno istaknuti gradnju Zakladne zgrade Novinarski dom, koja je završena 1930. godine, a čiji je projektant bio Bruno Bauer.

U doba komunističke Jugoslavije novinari su bili organizirani u Savezu novinara Jugoslavije, odnosno u Društvu novinara Hrvatske, a tretiralo ih se kao društveno-političke radnike; Društvo je bilo tek prijenosna poluga vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Do promjene imena je došlo zbog toga što su komunističke vlasti smatrale da je povijesno ime Hrvatsko novinarsko društvo kompromitirano tijekom djelovanja u NDH. Nakon prvih demokratskih izbora 1990. Skupština Društva promijenila je Statut i vratila izvorno ime, a Deklaracijom 1992. proglasila ništavnima odluke Suda časti za novinare koji su iz političkih razloga isključeni iz novinarske organizacije.

Predsjednici Hrvatskog novinarskog društva od tada do danas su: Ante Gavranović (1991.-1995.), Jagoda Vukušić (1995.-1999.), Dragutin Lučić (1999.-2007.), Zdenko Duka (2007.-2015.) i Saša Leković (2015.).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.