19. kolovoza 1991. bombe u Zagrebu – državni terorizam radi optužbe Hrvata za ustaštvo

Foto: Snimka zaslona

Dana 19. kolovoza 1991. komunistička vojna Kontraobavještajna služba (KOS) izvršila je dva bombaška napada u Zagrebu kojim je htjela optužiti hrvatsku vlast za dvije stvari: mržnju prema Židovima i ustaštvo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postavljene su bombe pred Židovsku općinu u Palmotićevoj u samom centru Zagreba i židovskom groblju na Mirogoju.

Podsjetimo se da je Hrvatska, usprkos pokrenutom postupku razdruživanja i Deklaraciji o suverenosti i samostalnosti, formalno-pravno bila još uvijek dio Jugoslavije pa je ovaj čin zapravo bio – državni komunističkih tajnih službi.

Kao i u slučaju Đureković.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacije “Labrador” i “Opera” su bile akcije koje su kontraobavještajne službe JNA (KOS) od 19. kolovoza 1991. provodile u početnoj fazi Domovinskog rata u Zagrebu.

Akcije su predstavljale oblik specijalnoga rata protiv Hrvatske intenzivnom promidžbom i terorističkim akcijama, a bile su dio specijalnog rata koji se vodio protiv hrvatskog naroda od 1945. pa nadalje zbog stigmatizacije i porobljavanja istog, te stavljanja Hrvata pod dominaciju komunista i velikosrba.

Glavni je cilj bio svjetskoj javnosti hrvatsku vlast i Hrvate predstaviti kao profašističku i stvoriti protuhrvatsko raspoloženje kod Židova i šire svjetske javnosti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Operacija Opera – suradnici iz SKH-SDP?

Naziv “Opera” je bila naziv za “Odjeljenje za propagandni rat”. U ožujku i travnju 1994. Radenko Radojčić je u iskazu Službi za zaštitu ustavnog poretka razotkrio mrežu suradnika KOS-a JNA u SKH-SDP do 1990. Prema tvrdnjama Radojčića, navodi se veći broj osoba koje su organizirano pomagale u provođenju aktivnosti usmjerenih na sprječavanje osamostaljenja, uključivo i razoružavanje Hrvatske neposredno prije predaje vlasti demokratski izabranim predstavnicima naroda u svibnju 1990.

Prema pisanju portala direktno.hr, SDP na čelu sa Zoranom milanovićem i danas drži pod ključevima velik broj ključnih dosjea. Problem dostupnosti tim arhivama naročito je istaknuo odvjetnik ubijenog Stjepana Đurekovića Siniša Pavlović.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada se to poveže s pokušajima neizručivanja Perkovića i Mustača Njemačkoj od Vlade Zorana Milanovića, te čak pokušaj promjene Ustava radi istog (!) postavlja se pitanje odgovornosti SDP-a u otvaranju arhivske građe i ravjetljavanju tragike hrvatske prošlosti i njenog više nego negativnog utjecaja na vladanje Hrvatskom danas.

Pitanje arhiva, prikupljanja i otvaranja istih jedan je od glavnih razloga napada na ministra Hasanbegovića. Stoga je njegov ostanak u novoj Vladi, posebice u odjelima koji se bave arhivistikom i znanstvenom poviješću, jedan od bitnih elementata pri sastavljanju nove vlade.

Sigurno bi mnoge osobe uključene u Operu i Labradora i druge protuhrvatske aktivnosti, a koje su možda i danas slobodne i žive na teritoriju Hrvatske, opravdano našle u fokusu javnosti i istrage hrvatskih vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.