19. lipnja 1623. Blaise Pascal – genijalni znanstvenik klicao je u zanosu ‘Bog je živ!’

public domain

Na današnji dan rođen je 19. lipnja 1623. godine u Clermontu u Francuskoj rođen je Blaise Pascal, jedan od najvećih znanstvenika i najgenijalnijih ljudskih umova svih vremena.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kada je vjerom shvatio da je Bog stvaran u životu čovjeka često je klicao „Moj Bog je Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev – Bog živih, a ne mrtvih!“. Taj poklik prišio je za unutarnji rever svog kaputa da ga podsjeća na ovu temeljnu egzistencijalnu životnu istinu.

 

Blaise je bio treće dijete Etiennea Pascala i njegov jedini sin. Obitelj Pascal, Etienne i njegovo četvero djece, 1632. godine preselila je u Pariz. Otac je odlučio da Blaise neće učiti matematiku sve dok ne navrši 15 godina, pa je matematičke knjige uklonio iz kuće. Znatiželja izazvana tim činom navela je Blaisea da u dobi od 12 godina počne samostalno proučavati geometriju. Otkrio je da zbroj kutova u trokutu iznosi dva prava kuta. Kada je njegov otac doznao za sinovo otkriće, dopustio mu je da proučava Euklidovu geometriju.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sa 16 godina mladi je Pascal predstavio nekoliko svojih poučaka o projektivnoj geometriji na Mersennovom sastanku u lipnju 1639. godine. U prosincu 1639. godine cijela je obitelj preselila u Rouen gdje je, nedugo nakon toga, u veljači 1640. godine Pascal objavio svoj prvi rad o čunjosječnicama, u kome je prikazao svoj poučak o šesterokutu – tzv. Pascalov poučak.
Etienne Pascal umire u rujnu 1651. godine. Ponukan time, Blaise piše jednoj od svojih sestara pismo u kojemu duboko kršćanski promišlja o smrti. Te meditacije bile su osnova za njegovo kasnije nastalo filozofsko djelo Misli.

Iako Pascal nije bio prvi koji je proučavao tzv. Pascalov trokut, njegov rad Rasprava o aritmetičkom trokutu bio je najvažniji na tome području. Osim Wallisovog, Pascalov rad na binomnim koeficijentima doveo je Newtona do otkrića općeg binomnog poučka za razlomke i negativne potencije.
U dopisivanju s Fermatom Pascal je postavio osnovu za teoriju vjerojatnosti. Oni su razmatrali problem kocke, koji glasi: koliko puta moramo baciti par kocaka prije nego možemo očekivati par šestica.

U to vrijeme, u dobi od tridesetak godina kao mlad čovjek okreće se kršćanstvu i Kristu, te ne sumnja u mogućnost spoznaje, pobija skepticizam i vjeruje u snagu logike srca i žive vjere. Matematička je metoda, smatra Pascal, sredstvo kojim se mogu razumski shvatiti kategorije prostora, vremena, kretanja itd., ali ona ne daje rješenja temeljnih životnih pitanja i sigurnu intuitivnu spoznaju koja se postiže samo neposrednim čuvstvenim odnosom. U nizu svojih djela, Pascal naglašava kako tek s osjećajima nestaju granice između sumnje i sigurnosti, koje muče racionalnog čovjeka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Otkada ga je zahvatila vatra uskrslog Krista i plamen vjere u živoga Boga, Pascal nije prestajao o tome danonoćno razmišljati. Cijelu svoju dušu posvetio je razmišljanjima o tajnama kršćanskih istina. Duboko i čvrsto je vjerovao u Boga koji je blizak čovjeku i sav se posvetio tome da to objavi cijelom svijetu. Dubina kršćanskih misli i predanja Bogu prožimala je njegov genijalni um. Bio je uvjeren u da je Bog živ, i stalno je to naglašavao. Krista je smatrao spasiteljem i krajnjom svrhom života, te je izgarao u ljubavi prema Bogu i ljudima.

U dubokom zanosu ekstaze i ljubavi prema Bogu znao je kliktati: „Moj Bog je Bog Abrahamov, Izakov i Jakovljev – Bog živih, a ne mrtvih!”

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.