19. listopada 1874. – ban Mažuranić otvorio Sveučilište u Zagrebu

Foto: Suradnik 13

U čast kralja i cara Franje Josipa zagrebačko je sveučilište prozvano “Sveučilište Franje Josipa I.” Zanimljivo je da je prvi rektor tog sveučilišta bio jedan svećenik – kanonik Matija Mesić koji je predavao povijest.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Premda Sveučilište u Zagrebu vuče korijene još iz 1669. kad je Isusovačka akademija dobila povlastice sveučilišta, ono je u suvremenom smislu riječi otvoreno na današnji dan 1874. U čast kralja i cara Franje Josipa bilo je prozvano “Sveučilište Franje Josipa I.” Prvi rektor modernog sveučilišta bio je kanonik Matija Mesić koji je predavao povijest.

Sveučilište se isprva nalazilo u staroj zgradi gimnazije na Katarininom trgu i imalo je tri fakulteta: Bogoslovni, Pravni i Mudroslovni (Filozofski). Ukupno je bilo upisano 205 studenata, od toga 7 na Bogoslovnom fakultetu, 175 na Pravnom i 23 na Mudroslovnom. Rektorat Sveučilišta preselio se u današnju zgradu ispred HNK tek 1882., a do tada je u toj zgradi bila tvornica duhana.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.