2. lipnja 1995. – dramatična priča pilota F-16 srušenog u Bosni

US Air Force Captains T.O. Hanford (left), Scott F. O'Grady (center), and Bob Wright (right) speak at a press conference. Capt. O'Grady's F-16 Fighting Falcon was shot down over Bosnia on June 2, 1995, while he was flying in support of Operation Deny Flight. After 6 days of evasion, he was rescued by US Marines from the 24th Marine Expeditionary Unit, deployed from the USS KEARSAGE (LHD-3). Capt. Hanford made the initial radio contact with Capt. O'Grady before his rescue and Capt. Wright was Capt. O'Grady's lead man the day he was shot down.

Pilot Scott O’Grady sigurno se ejektirao prije nego što je zrakoplov uništen i padobranom se spustio u bosanske planine. Obaranje se dogodilo nedaleko od Mrkonjić Grada, na području pod kontrolom Republike Srpske.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Na današnji dan 1995. dogodio se incident po kojem je snimljen film “Iza neprijateljskih linija” (Behind Enemy Lines) s Owenom Wilsonom i Genom Hackmanom. S neba iznad Bosne srušen je američki zrakoplov tipa F-16 Fighting Falcon. Pilot Scott O’Grady sigurno se ejektirao prije nego što je zrakoplov uništen i padobranom se spustio u bosanske planine.

Za razliku od filma, zrakoplov F-16 je jednosjed, pa je O’Grady bio sam u njemu. Obaranje se dogodilo nedaleko od Mrkonjić Grada, na području pod kontrolom Republike Srpske. Srbi su avion srušili protuzračnim raketnim sustavom tipa 2K12 Kub. Kad je sletio, pilot O’Grady namazao je lice blatom. Kad su srpske postrojbe došle do sjedala s padobranom sakrio se u blizini legnuvši licem prema zemlji.

Udarali su puškama po zemlji u blizini njega, ali ga nisu otkrili. Skrivao se po planinama šest dana jedući lišće, travu i kukce.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U misiju spašavanja krenuli su američki marinci s dva teška Sea Stallion helikoptera i 51 vojnikom, poletjevši s nosača helikoptera USS Kearsarge u Jadranu.

Uspješno su pokupili O’Gradyja, no kad su se helikopteri vraćali Srbi su ih gađali protuzračnim raketama i pucali na njih iz ručnog oružja. Helikopteri su zadobili rupe od metaka, ali su se ipak uspjeli sigurno vratiti na nosač.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.