2. siječnja 1492. Granada – kršćani osvojili posljednje muslimansko uporište u Španjolskoj

Foto: F. Padilla, Predaja Granade 1492./wikipedija.hr

Bio je to svojevrstan kraj rekonkviste, kršćanskog ponovnog osvajanja Španjolske koja je, više ili manje, bila pod vlašću muslimana gotovo 750 godina. Rekonkvista – u vjerskom pogledu – predstavlja sukob između domicilnog kršćanskog stanovništva, odnosno katoličanstva s jedne strane i imperijalnog, oružjem nadirućeg islama u Europu s druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najezde islama u Europu preko Španjolske prestaju, ali se intenzitviraju one preko jugoistoka Europe i Hrvatske, gdje godinu dana kasnije od kršćanskog osvajanja Granade Hrvati doživljavaju kobni poraz protiv Turaka u Krbavskoj bitki 1493. godine.

Islam je tako konstantno vojno prijetio Europi gotovo od samog početka do kraja Prvog svjetskog rata, nevjerojatnih 1200 godina, kada je potisnut u Aziju gdje je i nastao.

Na današnji dan 1492. godine izvršena je konačna predaja muslimanske Granade u Španjolskoj pobjedničkim udruženoj kršćanskoj kastiljsko-aragonskoj vojnoj koaliciji. Bio je to svojevrstan kraj rekonkviste, kršćanskog ponovnog osvajanja Pirenejskog poluotoka koje je trajalo više od 750 godina. Posljednji muslimanski vladar Granade bio je Abu Abdulah Muhamed XII. iz Nasridske dinastije (u španjolskim je izvorima poznat kao Boabdil, što je bio iskrivljeni oblik njegovog imena Abu Abdulah).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Abu Abdulah Muhamed XII. predao je vlast nad Granadom kraljici Izabeli Kastiljskoj i njenom suprugu Ferdinandu Aragonskom (taj vladarski par zajednički je vladao Španjolskom, čime ju je de facto ujedinio). Dakako, Izabela i Ferdinand najpoznatiji su bili po svom sponzorstvu Kolumbovog putovanja preko Atlantskog oceana.

Rekonkvista (španj. reconquista = ponovno osvajanje) pokret je Španjolaca i Portugalaca s ciljem protjerivanja osvajača Maura (islamskih Arapa) s Pirinejskog poluotoka, odnosno s ciljem njegova ponovnog osvajanja. Uzrok rekonkviste bio je prodor muslimanskih Maura, nošenih islamskom ekspanzijom, u Europu koji su već 714. zauzeli veći dio poluotoka, a njihov dalji prodor zaustavlja tek Karlo Martel kod Toursa 732 u današnjoj Francuskoj. Sama rekonkvista počinje 718. oslobođenjem Galicije i Leona, odnosno Pelayovom pobjedom kod Covadonge 722., a okončava se 1492. godine kada je osvojen Granadski emirat, zadnje maursko uporište u Europi.

Rekonkvista – u vjerskom pogledu – predstavlja sukob između domicilnog kršćanstva, odnosno katoličanstva s jedne i imperijalnog, oružjem nadirućeg islama u Europu s druge strane.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.