(VIDEO) 2. studenoga 1987. umrla Anka Krizmanić – istaknuta hrvatska slikarica i grafičarka

Foto: Wikipedia/Dmitar Zvonimir

Anka Krizmanić rođena je 10. ožujka 1896. godine kao prvo dijete Josipa Sivoša, pučkog učitelja podrijetlom iz Novigrada Podravskog i majke Jelke iz plemićke obitelji Gušić.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poslije rane smrti Ankinog oca, njena majka s njom i mlađom sestrom 1904. godine dolazi u Zagreb.

Pučku školu polazi u Popovu tornju, a Višu djevojačku u Draškovićevoj ulici u centru grad

Godine 1910. postaje najmlađa polaznica Krizmanove slikarske škole na Jelačićevu trgu 4. Tri godine boravi u toj slikarskoj školi, a školovanje nastavlja u Dresdenu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ostvarila je golem opus portreta i portretnih studija, krajolika, plesnih i scenskih te folklornih motiva. Sredinom 1920-ih nastao je ciklus, crtački vješto izvedenih, pastela krajolika i portreta zaobljenih volumena i tonskih vrijednosti boje (Ljubavnici; Oštrc; Majka i sestra). U kasnijim radovima pretežito je slikala u tankoćutnim kolorističkim harmonijama. Izrađivala je nacrte za tapiserije, grafite, modne crteže i skice za lutkarsko kazalište. Vrsna grafičarka (litografske mape Dubrovnik, 1921. i 1922).

Izlagala je do smrti na dvadesetak samostalnih i znatnom broju skupnih izložbi.

Anka Krizmanić umrla je 2. studenog 1987. godine u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Video životopis i slikarska djela Anke Krizmanić:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.