20. ožujka 1900. Nikola Tesla – je li naš veliki znanstvenik patentirao bežični prijenos energije?

Foto: GettyImages

Na današnji dan 1900. Nikola Tesla dobio je patent za bežično prenošenje električne energije. Smatrao je da bi se na taj način ukinula potreba za dalekovodima i električnim vodovima. Na osnovu te ideje sagrađen je toranj na Long Islandu u SAD-u koji je trebao emitirati električnu energiju, no navodno je glavni ulagač odustao od financiranja kad je shvatio da bi na taj način električna energija bila dostupna svima besplatno. Naime, bez žica bilo bi nemoguće mjeriti koliko je koji potrošač uzeo struje. Izgradnja tornja na Long Islandu prekinuta je nakon prestanka dotoka sredstava.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Jedan od najvećih projekata Nikole Tesle, zacijelo je ideja o “besplatnoj energiji”, odnosno sustavu koji bi omogućio da u krugu pokrivenosti “signalom”, svatko može bežično napajati svoje uređaje u kući, strojeve, električne automobile, brodove i zrakoplove. Nakon nesretnog kraja eksperimenata s Wardenclyffe Towerom, pri kojima je navodno uspio bežično prenositi električnu energiju na nekoliko desetaka kilometara, Tesla je izjavio da “svijet još sto godina neće biti spreman za tu tehnologiju”, piše vidi.hr

Ekipa znanstvenika i inženjera iz japanske tvrtke Mitsubishi Heavy Industries (MHI), očito je poslušala Teslu, pa nakon više od stotinjak godina, objavljuje vijest da je izvela bežični prijenos 10 kilovata električne energije na udaljenost od 500 metara pomoću mikrovalova. Time je omogućeno da na navedenoj udaljenosti struja upali LED rasvjetu, što je prema MHI-u velika stvar, jer još nikome nije pošlo za rukom (osim Tesli).

Drugim riječima, ako bi se ovakav sustav našao u našem domu, omogućio bi nam da sve svoje uređaje, gadgete i strojeve napajamo pomoću njega, što bi nas napokon riješilo svih tih silnih žica koje nas izluđuju u kući.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MHI je objavio da je ova demonstracija izvedena u suradnji s japanskom organizacijom Japan Space System koju podupire japansko Ministarstvo ekonomije, te se nalazi u okviru projekta kojem je cilj da se jednog dana električna energija koju će prikupljati i konvertirati kolektori satelita u svemiru iz sunčeve energije, bežično prenosi na Zemlju, čime bismo dobili doista besplatnu i zdravu energiju, što je na tragu onoga o čemu je sanjao naš veliki znanstvenik, a za što su ga optuživali da je utopist.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.