21. kolovoza 1991. Kali (Ugljan) – osnovana zadarska ratna mornarica s tri remorkera i ribarska broda!

Foto: branitelji.gov.hr

Teški dani krvavog rata od srpnja do rujna 1991. i prvih osvajanja vojarni JNA, značio je i kronični nedostatak oružja i streljiva. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatski vojnici i policajci, te branitelji u civilnoj odjeći, su se snalazili na razne načine često čak ručno izrađujući bombe, puške i drugo oružje.

Tako je na današnji dan, prije službenog osnivanja HRM, 112. brigada iz Zadra osnovala svoju flotilu sa tri remorkera i ribarska broda!

Nakon osnivanja Zbora narodne garde kao prvih vojnih snaga RH krajem svibnja 1991. i izbijanja otvorenog rata između hrvatskih i jugoslavenskih postrojbi na kopnu i u zraku, Hrvatska je odlučila preuzeti kontrolu nad morem i priobaljem.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako bi se dobilo na dubini djelovanja i manevarskom prostoru, budući da je pod hrvatskim nadzorom u okolici Zadra, Biograda i Dubrovnika ostao tek uzak pojas primorja, a manji dio obale je bio i okupiran (masleničko ždrilo kod Zadra te Ston, Zaton, Slano i Konavle na jugu). U Novigradu u okolici Zadra ad hoc su formirane pomorske snage od nekolicine ribarica i trajekata za prijevoz i izvlačenje pripadnika 4. gardijske brigade koja se nalazila u okruženju u mjestu Kruševo. Prvi transport obavljen je u noći 29./30. srpnja.

Zadarska 112. brigada HV-a je 21. kolovoza 1991. za svoje potrebe ustrojila flotilu od 3 remorkera i ribarska broda u Kali na otoku Ugljanu. Odlukom predsjednika Tuđmana o imenovanju zapovjednika HRM 12. rujna 1991. službeno je započelo ustrojavanje hrvatske ratne mornarice. Zapovjednikom netom osnovane Hrvatske ratne mornarice postao je umirovljeni admiral JRM i jedan od osnivača partizanske mornarice u Drugom svjetskom ratu Sveto Letica.

 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Podržite nas! Kako bismo Vas mogli nastaviti informirati o najvažnijim događajima i temama koje se ne mogu čitati u drugim medijima, potrebna nam je Vaša pomoć. Molimo Vas podržite Narod.hr s 10, 15, 25 ili više eura. Svaka Vaša pomoć nam je značajna! Hvala Vam! Upute kako to možete učiniti možete pronaći OVDJE

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr dopušteno je registriranim korisnicima. Čitatelj koji želi komentirati članke obavezan se prethodno upoznati sa Pravilima komentiranja na web portalu i društvenim mrežama Narod.hr te sa zabranama propisanim člankom 94. stavak 2. Zakona o elektroničkim medijima.